2023. 05. 15., Hétfő, 13:55

Vincent Lacombe: Szeretném ha a KNRC a kulcsfontosságú mérkőzéseken még versenyképesebb lenne!

A Magyar Kupában negyedik, az Extraligában az ötödik helyet szerezte meg Kaposvár női röplabdacsapata a nemrég mögöttünk hagyott szezon során. A vezetőedző Vincent Lacombe második kaposvári szezonján van túl, felkerestük hát kérdéseinkkel, hogy miként értékeli a legutóbbi évet, mi a terve a nyárra és miként látja a következő szezont a KNRC számára.

Miben volt más, és miben változtattál idén a KNRC-nél az előző szezonhoz képest?

- Kifejezetten új módszereket nem alkalmaztunk a szezon során, viszont mindenképp megpróbáltam még precízebb és jobb lenni, mint az előző idényben. Nagyon sok új játékosunk volt idén, és különösen fiatal legénység volt. Sok időt töltöttem azzal, hogy megosszam velük a röplabdáról és az életfilozófiámról alkotott elképzeléseimet, gondolataimat. Azt is hozzátenném, hogy kifejezetten más dolgozni 13 játékossal, mint például tavaly 9-el.

A szezon közepén új játékosok érkeztek, mennyiben kellett átalakítani az első félévben felépített csapatot?

- Három különböző játékos is érkezett a szezon során, Natasa, Rosane és Nehir személyében, közülük ketten sajnos nem tudtak az elvárások fölé nőni, így nem tudtak a csapatba kerülni. Sajnos az év során még elvesztettünk egy számunkra fontos játékost is sérülés miatt Stamatia személyében de ez a profi szezon része.

Szerettem volna megtartani ugyanazokat a játékosokat a szezon során de sajnos néha áldozatokat kell hozni és kockáztatni, hogy a csapat erősebb lehessen!

A kupanegyeddöntő fontos fordulópontja lehetett a szezonnak decemberben, mennyi erőt sikerült abból merítenie a lányoknak?

- Több nagyon fontos mérkőzésünk is volt a szezon során de igen, ezek közül az egyik a Magyar Kupa negyeddöntője volt. Nagyon örülök, hogy az utolsó pillanatig harcoltunk, jól teljesítettünk és végül elértük a céljainkat, továbbjutottunk. Ha viszont szeretnénk csapatként a jövőben előrelépni, akkor az elődöntőbe jutásnak alapvetőnek kell lennie.

Először vehettél részt vezetőedzőként egy 4-es döntőn. Milyen élmény volt és milyen tapasztalatokkal gazdagodtál?

- Korábban már két Final 4 során is asszisztáltam a Magyar Kupában, ez egy fantasztikus élmény és a röplabda ünnepe minden alkalommal. Rendkívül jó küzdelem és mérkőzés volt, szoros meccs, de végül vereség. A jövőben majd elválik, hogy milyen tapasztalatokat sikerült gyűjtenünk, de néha a röplabda istene kiválaszt egy csapatot, és aznap sajnos nem minket választott. Nincs bennem megbánás a meccs miatt.

Nem múlott sokon a bajnoki elődöntőbe kerülés. Szerinted miben kellene jövőre fejlődni a csapatnak az ilyen párharcok megnyeréséhez?

- A végsőkig harcoltunk, az ötödik mérkőzésen vesztettünk, egy hajszálnyira voltunk az elődöntőtől. Mikor az egész szezonodat egyetlen mérkőzésre teszed fel az mindig veszélyes. Sajnos a szezon során elvesztettük a legjobb 4 közötti helyünket, holott rengeteg lehetőségünk volt, hogy több pontot gyűjtsünk, és így előnyösebb helyzetbe kerüljünk a rájátszásra, ám ezzel sajnos nem tudtunk élni. Nem nagyon szeretem összehasonlítani egymással a szezonokat, hiszen a következőben egy teljesen új csapatom lesz, ahogy minden ellenfelünk jelentős átalakuláson megy majd át.

Viszont abban lesz némi változás, hogy miként építem fel a csapatot és a játékosaimat a következő szezonra, hiszen szeretném ha a csapat jobban alkalmazkodna ahhoz, hogy a kulcsfontosságú mérkőzéseken még inkább versenyképes legyen!

A múlt héten befejeztük a 2022-23-as szezont. Összeségében, ha visszatekintesz az elmúlt 10 hónapra, hogy értékeled az idei évet?

- Volt négy csapat jóval nagyobb költségvetéssel, mint a miénk, mi a kupában a 4. a bajnokságban az 5. helyen végeztünk, ami az eredmények szempontjából szerintem mindenképp pozitív. A minőséggel nem volt gond, viszont a csapatmunkával nem lehetek teljesen elégedett. Néhány játékos szép fejlődést ért el a szezon során, viszont ahhoz, hogy elérjük a dobogós helyezések egyikét még közelebb kell, hogy legyünk a tökéletességhez, 100 százalékban ki kell használnunk, a bennünk rejlő potenciált! 

Mi a terv a nyárra? Várhatóan mikor kezdődik el a munka? 

- A nyarat mi a családdal és barátokkal töljük Franciaországban. Az új gyermekünk érkezése miatt biztosan intenzív időszak lesz ez az életünkben, viszont a francia riviéra rengeteg erőt és ambíciót ad. Találkozunk augusztus második felében, az előszezonban!

Jó pihenést Vincent!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: