2022. 12. 06., Kedd, 11:12

De mi köze egy virágnak a Mikuláshoz? A mikulásvirág legendájából megtudhatod

Előszőr is boldog Mikulást, reméljük szépen sorakoztak az ablakban a csizmák!

Hogyan vált egy trópusi növény a karácsonyi ünnep valószínűtlen szimbólumává? A mikulásvirág története egy régi mexikói legendával, majd egy nagy amerikai üzleti vállalkozással kezdődik. A karácsonyfán kívül egyetlen növény sem szimbolizálja annyira a karácsonyt, mint a mikulásvirág, és ha már Mikulás napra ébredtünk, még aktuálisabb a mikulásvirág kalandos útja egyenesen Mexikóból.

 

A legendának két változata ismert: az egyikben két gyermek, Mária és öccse, Pablo szerepel, míg a másik történetben két unokatestvér, Pepita és Pedro- bár a történet szempontjából lényegtelen, hogy hívjuk őket. 

Élt egyszer egy testvérpár, akik nagyon szegények voltak, még ételre is alig jutott pénzük, de amikor közeledett a karácsony a faluban egymást érték a káprázatos fesztiválok és felvonulások. Volt még egy nagy jászol is, amit a gyerekeknek készítettek a templomban, ők pedig ajándékokat vittek a jászolban fekvő kis Jézusnak. Maria és Pablo is szeretett volna valamit vinni, de semmi pénzük nem volt, míg a többi gyerek mind arról beszélgetett, hogy vajon melyik drága ajándék tetszik majd legjobban a kis Jézusnak. 

Ajándékot ugyan nem tudtak venni, de Maria és Pablo nagyon szeretette volna megajándékozni a kis Jézust. Ezért hát Karácsony estéjén korán templomba siettek és az út szélén növő virágokkal díszítették fel a bölcsőt - a többi gyerek persze kicsúfolta a testvérpárt, ám akkor csoda történt.

Az útszéli gazok ragyogó vörös szirmú, csillagformájú virágokká változtak, melyek olyan szépségesek voltak, hogy mindenki elámult rajtuk.

Ekkor értette meg mindenki, hogy a szeretet ajándéka volt a legszebb ajándék. Azóta a Poinsettia, azaz a mikulásvirág lett a legnépszerűbb karácsonyi díszek egyike szerte a világon. 

Boldog Mikulást!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: