Szamárba haraptunk a kaposvári Nagypiacon - Füstölt különlegességekre bukkantunk

2022. 11. 24., Csütörtök, 13:00

Szamárba haraptunk a kaposvári Nagypiacon - Füstölt különlegességekre bukkantunk

Őszintén bevalljuk ez volt az első alkalom, hogy szamárszalámival próbálkoztunk, és mivel nem vagyunk nagy húsimádók, volt is kis félelem az elején. Az első falatnál viszont minden aggodalmunk köddé vált.

Néha magunknak is feltesszük a kérdést, hogy sikerül mindig olyan különleges helyzetbe evickélnünk magunkat mint most, mikor épp egy rúd szamárszalámit, lókolbászt és mangalicaszalámit nyomnak a kezünkbe, hogy együnk egy falatot belőle. Ezúttal nem a szerencse vagy épp a sors keze, sokkal inkább a legutóbbi tartalmunk a kaposvári sajtostallérról, és az ott kötött új ismertségek hozták a helyzetet. A piacon evickélve ugyanis az új csarnokba beérve egy ismerős arc integetett a sarki füstölt árustól. Közelebb lépve - tapasztalt piacoshoz híven - már öntötte is ránk az információ-cunamit.

Van itt minden ami füstölt nézz csak körül! Sonka, tarja, angolszalonna, töpörtyű, három féle májas és disznósajt, szalámi, kolbász, csemege, csípős, paprikás amit akarsz. Különlegességet inkább? Ide nézz csak szarvasgombás szarvas szalámi, mangalica és szürkemarha szalámi vagy tudod mit? Szamár szalámi, vágok is neked egy szeletet!

Reagálni se tudtunk épp csak pörgettük át szemünk előtt az elhangzottakat, már a kezünkben volt a szamárszalámi. 

Nagyon finom, kicsit zsírosabb mint a hagyományos, de különleges íze van! Ugye?

Nem tudtunk veszekedni, inkább hát kérdeztünk. A hatalmas kínálat annak is köszönhető, hogy már 8 éve vannak ugyanezen a helyen a piacon, azóta pedig folyamatosan bővítik a terméklistát aszerint, épp mire van kereslet.

Folyamatosan járjuk az országot, beszállítókat keresünk, kóstolunk, tesztelünk, kérdezünk. Ami pedig ízlik, és szerintünk a kaposváriaknál is be fog vállni, azt már hozzuk is. Nem csoda hát, ha közel tucatnyi helyről, az egész országból vannak nálunk finomságok. Fontos is, hogy bő kínálat legyen, így ismerkedhet meg az ember más tájegységek ismertetőjegyeivel, hiszen ezeket a füstölt finomságokat nem mindenhol ugyanúgy készítik, az alföldön van amibe több köményt tesznek, máshol a fűszerezésen van nagyobb hangsúly, a paprikát pedig már nem is említem.

És ha már fűszerezés, nem csak a húsok, de a kínálat is különlegességekkel van megfűszerezve. Minden polcon és sorban megakad az ember szeme egy nem épp hétköznapi finomságon. Van például szarvasgombás szarvasszalámi, lókolbász, mangalica szalámi, szürkemarha szalámi, és a már említett szamár szalámi is. Ezekből aztán ott van a hagyományos, a paprikás, a csemege, a különleges fűszerezésű.... Tehát végeláthatatlan sorok.

A következő hetekben pénteken és szombaton reggel is fogunk tartani kóstolókat. Itt ki lehet majd próbálni a különlegességeket is, de eldönthetjük pár falatból azt is, hogy mit látnánk szívesen az ünnepi asztalon. Reggel 6-tól egészen délig lehet majd falatozni, aztán vinni a kedvenceket!

Ha tehát ti is kedvet kaptatok valamelyik különlegességhez, vagy épp nem tudjátok, milyen füstölt finomság legyen az ünnepi asztalon, irány a kaposvári piac új csarnoka! 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: