2022. 11. 08., Kedd, 10:35

Görbe ujjak, púpos hát, démoni szemek - Így fogunk kinézni pár száz év múlva a mobiltól és a játékoktól!

Szakemberek, kutatók és 3D-modellezők megmutatják, hogyan fog kinézni az emberi test pár száz év múlva, ha ugyanígy fogjuk használni a technológiát, mint ma.

Nemcsak a természetes evolúció lehet hatással az emberi létre. A találmányaink, újabb vívmányaink, mindennapi eszközeink és szokásaink is egészen drasztikusan képesek átalakítani bennünket.

Az egyre modernebb technológiának köszönhetően például egyre kevésbé lesz szempont az erős testalkat, hiszen a kemény munkát elvégzik helyettünk a gépek, így újabb típusú feladatokhoz kell alkalmazkodnunk

Ezek pedig egyre inkább a kütyüjeink köré épülnek, legyen az a telefon, a tévé, a konzol, vagy a számítógép. Az ember egyre több és több időt tölt az életet megkönnyítő, azt alaposan átszervező eszközök előtt, amelyek nemcsak a mentális mibenlétünkre lehetnek hatással, hanem akár a testünkre is.

Ennek a témának járt utána a TollFreeForwarding, ami tudományos kutatások, különböző szakértői vélemények és 3D-s szakemberek segítségével azt mutatják meg, hogy miként fog kinézni az emberi test, ha néhány száz évig változatlan, vagy egyre erősödve használja a mindennapi technológiát.

PÚPOSODÁS

Az órákon át tartó lefele, a telefonra való nézés megterheli a nyakat, a gerincet pedig kibillenti az egyensúlyából. Vagyis a nyaki és a vállizmoknak extra erőt kell kifejteniük ahhoz, hogy képesek legyenek megtartani a fej (egyébként nem kicsi) súlyát. Ugyanez igaz a monitor előtti görnyedésre is – ekkor a fej és a nyak szintén előrebukik. Ez pedig nyaki elváltozásokhoz, illetve púposodáshoz vezet.

MEGGÖRBÜLT UJJAK

A túlzott okostelefon-használat még az ujjakban is komoly elváltozásokat okozhat. Mivel a telefonok, de főleg az érintőképernyős okostelefonok nem olyan régóta léteznek, úgy erre is a közelmúltban jöttek rá, hogy a telefonok folyamatos markolásától, és az állandó pötyögéstől az ujjak – de főleg a hüvelykujj – karomként befele görbülhet.

DÉMONI SZEMPÁR

Az egyik utolsó látható elváltozás azt a szervet érintheti, ami talán a legtöbbet van kitéve a képernyőknek, a szemet. A kutatók szerint a túlzott képernyőhasználat szem- és fejfájást is okozhat, amihez természetes módon idővel alkalmazkodhat, akár egy második szemhéj is kifejlődhet, ami képes lehet kiszűrni a szem számára káros kék fényeket, míg az olyan más nagy hullámhosszú fényeket, mint a zöldet, a sárgát vagy a vöröset átengedné.

Szép jövő!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: