2022. 07. 26., Kedd, 15:16

Nem mindegy, milyen a pengető – így válassz!

Ha elkezdesz közelebbről megismerkedni a gitározás művészetével, hamar láthatod, hogy magán a hangszeren kívül egy sor tartozék is részét képezi annak a készletnek, amit be kell szerezned. Ide sorolható például a gitártok, de a pengetők is: azok a kis eszközök, amik segítségével könnyebb pengetni a húrokat. Azt gondolhatnád, hogy ezekből tök mindegy milyet használsz, de ez nem így van. A pengetők között óriási különbségek lehetnek, ezért érdemes megismerkedni velük, hogy el tudd dönteni, melyik ideális számodra.

Miért is kell pengető?

gitár pengető egy hasznos kis eszköz, ami arra szolgál, hogy az ujjaidat kímélhesd, illetve a lehető legszebb hangon tudd megszólaltatni a gitárt. Eleinte talán furcsa lehet megszokni, de ha a rutinod részévé válik, hogy pengetőt használsz, akkor már olyan lesz, mintha az ujjaidhoz tartozna.

Hogyan kell tartani a pengetőt?

Nincs olyan szabály, ami rögzítené, hogy egy pengetőt hogyan érdemes fogni, hiszen mindenkinek más kényelmes. Kettő szempontot kell figyelembe venned:

  • az egyik, hogy a kezedet minél jobban kíméld, ne fáradjon pluszban a pengető tartása miatt
  • a másik, hogy stabil legyen a tartás, pengető ne csúszkáljon ide-oda a kezedben, mert így nem fogsz tudni rendesen gitározni.

Mindenki egyénileg tapasztalhatja tehát ki, hogyan tudja úgy fogni a pengetőt, hogy az kényelmes is legyen számára, ugyanakkor kellőképpen a helyén maradjon. Persze ha ujjal akarsz játszani, később azt is megteheted, de eleinte célszerű pengetővel gyakorolni.

Milyen pengetőt érdemes használni?

És itt kerül képbe a nagy kérdés: milyen pengetőt érdemes használni? Nos, a pengetők közti különbséget leginkább a vastagságuk határozza meg:

  • A lágy pengetők vastagsága 0,6 mm körül mozog, de akár vékonyabbak is lehetnek,
  • A közepes pengetők 0,7 és 0,9 mm körül vannak,
  • A kemény pengetők meghaladhatják az 1 mm es vastagságot.

Általában azt szoktuk javasolni, hogy kezdő gitárosok keményebb pengetővel gyakoroljanak, ezzel ugyanis maga a játék nehezebb, ugyanakkor jobban kialakul a pengető stabil tartása. Amennyiben már megtanultad a stabil fogást egy keményebb pengetővel, akkor elkezdhetsz gyakorolni a lágyabb fajtákkal, és kitapasztalhatod, hogy neked melyikkel a legjobb gitározni.

Azt is láthatod, hogy a formavilágot, valamint az alapanyagot tekintve is többféle lehetőséged van. Meglehetősen személyfüggő, hogy ki mit részesít előnyben, érdemes többfélét kipróbálni, hogy megtudd, számodra melyik felel meg legjobban. A pengető mérete szintén változó lehet, nyilván egy bizonyos tartományon belül. Ez befolyásolhatja, hogy mennyire tudod stabilan fogni az adott pengetőt, ezért itt is érdemes próbálgatni a lehetőségeket, hogy megtaláld azt, amelyikkel neked a legkényelmesebb játszani.

Egy fontos apróság

A pengető kérdése apróságnak tűnik, de nem szabad félvállról venni. Ezen is múlhat, hogy mennyire tudsz jól játszani a gitáron. Főleg a kezdetekkor nagyon fontosak a sikerélmények, hogy ne akard feladni az álmodat, és folytasd a tanulást. Ha megvan a megfelelő pengető, már azzal is sokat tettél azért, hogy megmaradjon a kezdeti lelkesedésed.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: