2022. 06. 02., Csütörtök, 09:21

A tudósok megtalálták a „világ legnagyobb növényét”, amely 4500 év alatt nőtt ekkorára

via

Egyetlen tengeri fűről van szó, azonban az nagysága nagyjából 20 000 focipályáéra tehető.

Úgy 4500 éve egyetlen mag befészkelte magát egy jó adottságú helyre valahol a mai Shark-öbölben, Ausztrália nyugati partjainál. A magból az emberi jelenlét hiányában viszonylag zavartalanul akkora növény hajtott ki, amely ma nagyjából 200 négyzetkilométernyi tengerfenéken terülhet el. A növény nem más, mint a Posidonia australis, vagyis a szálas gömbfű vagy szalagfű.

Amikor azonban a tudósok az öböl tengerifű-szálainak genetikai különbségeit kezdték felderíteni, rejtélyre akadtak. A tudósok nagyjából 18 ezer genetikai jelzőanyagot (markert) vizsgáltak meg a faj változatai után kutatva, hogy egy helyreállítási projektben felhasználható példányokat válasszanak ki. Ehelyett azt fedezték fel, hogy ugyanaz a növény burjánzott szerteszét úgynevezett gyöktörzsei segítségével, amelyekkel a gyep terjed a talajon.

A növény továbbra is terül szét, miközben élőhelyet nyújt olyan állatok számára, mint a teknősök, a delfinek, a dugongok, a rákok, vagy különböző halak.  

A szalagfű gyöktörzsei évente akár 35 centiméterre is megnőhetnek. Ennek alapján az amerikai tudományos akadémia lapjánban úgy becsülték, legalább 4500 évre lehetett szüksége a hatalmas növénynek, hogy ekkora területet elborítson. A növény óriási, sűrű mezőket alakított ki, melyek egyes helyeken minden irányban akkora területet foglalnak el, ameddig a szem ellát. Szalagjai néhol csak tíz centiméteresek, máshol akár egyméteresek is lehetnek. A növény azért is különleges, mert megtalálta a módját, hogy fennmaradjon a Shark-öböl helyenként kétszeres sótartalmú vizeiben. Az öböl vízmhőmérséklete 15 és akár 30 Celsius-fokos is lehet.

   

Fennmaradása a tudósok szerint azzal függhetett össze, hogy a növény mindkét felmenőjének összes kromoszómáját megőrizte, ami "vele született" genetikai változatosságot jelent.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: