Tíz nap múlva Kaposvárra érkezik a világ egyik legnagyobb kerékpáros versenye - Ezekkel számolj jövő vasárnap

2022. 04. 28., Csütörtök, 11:19

Tíz nap múlva Kaposvárra érkezik a világ egyik legnagyobb kerékpáros versenye - Ezekkel számolj jövő vasárnap

A 2021-es esztendőben a Tour de Hongrie útvonala érintette városunkat, május 8-án viszont már a világ második legrangosabb kerékpáros versenye, a Giro d’Italia harmadik szakasza indul Kaposvárról. A verseny méreteiből és népszerűségéből adódóan (átlag 800 millióan követik az eseményeket) jelentős eseményekre, lezárásokra és korlátozásokra kell számítani a városban, ezeket szedtük most nektek egy nagy csokorba, hogy ne érjen senkit meglepetés.

Mi az a Giro d’Italia?

Ahogy bevezetőnkben már említettük, a világ második legrangosabb kerékpáros körversenye a Tour de France után, mely során a versenyzők három héten keresztül tapossák a pedált elsősorban Olaszországban, de távolabbi országokat is szoktak érinteni, idén például hazánkat is. Az első versenyt még 1909-ben szervezték, az idei lesz a 105., melyen azon felül, hogy három magyarországi szakasza lesz, három magyar kerékpáros is rajthoz áll majd. A rajt Budapesten lesz május 6-án ahonnan egészen Visegrádig tekernek majd, a második etap május 7-én egy időfutam lesz Budapesten belül, majd május 8-án Kaposvárra érkeznek.

A kaposvári szakasz

Biztosan sokan emlékeztek még a tavaly májusi Tour de Hongrie kaposvári befutójára, mikor száznál is több kerékpáros zúdult be a Vásártéri útra, miután megkerülték a várost. Nos, ezúttal fordítva lesz, vasárnap reggel ugyanis a harmadik szakasz rajtja lesz Kaposváron, egészen pontosan a Kossuth téren, ahonnan a Vásártéri utat érintve elindulnak Böhönye felé, majd az útvonal Nagykanizsa, Keszthely, Tihany és a célvonal Balatonfüred. A programok nálunk vasárnap már reggel 9-től kezdődnek lesz itt karaván start, érkeznek cheerleaderek, artisták, gólyalábasok, majd 12.25-kor elstartol a mezőny.

A lezárások

Mindez természetesen lezárásokkal is jár a városban, miután az útfelújítások immár javarészt elkészültek, a bringások most már nyugodtan átzúdulhatnak rajtuk. Mindehhez viszont hely is kell, így már május 7, szombat este 8-tól előbb parkolási tilalom lép érvénybe a belvárosban (a Zárda utcában már május 6-tól), majd a verseny napján reggel 6-tól jönnek a teljes lezárások. Érdemes rendesen átböngészni az alábbi táblázatot, hogy nehogy a rossz helyre parkolt autónk elszállításra kerüljön, esetleg morogni kezdjünk a lezárt utcák miatt:

A tömegközlekedés is érintett

Egyértelmű, hogy a lezárt utcákban a buszok sem közlekednek, így aki május 8-án tömegközlekedésre adná a fejét Kaposváron számítson változásokra. A Kaposvári Közlekedési Zrt. járatait a délelőtti és kora délutáni órákban fogják érinteni a változások, lesznek olyan járatok, amelyek nem is közlekednek majd. Mutatjuk is:

Kísérőprogramok

A versenyt megelőzően gyakran találkozni azért az eseményt beharangozó programokkal a városban, volt már itt roadshow, közös útvonal letekerés, szerdán épp spinning gépeken teljesítették a teljes távot a Kossuth téren, arról már nem is beszélve, hogy nap mint nap vágják a városiak a centiket/napokat. Az igazi élmény viszont minden bizonnyal jövő vasárnap lesz, mindenképp ajánlatos élőben követni a versenyzőket valamely kaposvári szakaszon.

Ha a Giro történelméről olvasgatnál még az ITT megteheted, a további friss infók a versenyről pedig ITT lesznek majd megtalálhatók!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: