A Pénzcentrum szemléje szerint könnyen lehet, hogy idén nyáron drága mulatság lesz a fagyizás.
Átlagosan már 450 is lehet egy gombóc, a minőségi fagylalt ára egyre magasabb - mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.
- Az alapanyag árak folyamatosan emelkednek, hetente sőt, már lassan naponta más áron érkezik, ha érkezik, ugyanis sokszor akadozik az ellátás. A nagykerek is nehéz helyzetben vannak, ők sem kapnak időben és kiszámítható módon árut és náluk is minden szállítás napi áras.
Erdélyi Balázs szerint az sem segít, hogy a tejtermékek ára is egekbe szökött, körülbelül 50-100%-kal emelkedtek az elmúlt időszakban és emellett is sokszor készlethiány is van, nincs elég tejszín, vagy vaj. Ezekhez a nehézségekhez a háromszoros energiaárak is hozzácsapódnak.
A kedvezőtlen körülmények miatt idén nagyobb áremelés tapasztalható a fagylalt árában is, amíg tavaly 300-350 Ft körül volt a legtöbb helyen egy gombóc ára, idén az átlagos ár valahol 400-450 Ft körül van.
Ez már közelíti a lélektani határt, de nem nagyon van más választási lehetőségük a cukrászoknak, amíg 27%-os Áfa kulccsal kell értékesíteniük.
A cukrászdákat, mint ahogy összességében a vendéglátóipart is sújtja az erős munkaerőhiány, Balázs szerint sokszor óriási nehézséget okoz a vendégek tisztességes kiszolgálása is.