2022. 04. 12., Kedd, 09:35

Kaposváron is óriási éttermi drágulás kezdődött, akár 2000 Ft-ot is fizethetünk egy menüért

Olyan gyorsan drágulnak az élelmiszerek, hogy a német Aldi és Lidl már nem is tud árat írni a reklámújságba, de brutális ütemben emelkednek az árak az egész világban, részben az orosz-ukrán háború okozta gazdasági nehézségek miatt. A legszembetűnőbb mértékben az élelmiszer alapanyagok árai emelkednek, amit nemcsak a mindennapi bevásárlások során, de az éttermekben is tapasztalhatunk. Kaposvári vendéglátósokat kérdeztünk a helyzetről. 

A Trattoria la Prima étterem üzletvezetője elmondta, hogy az utóbbi két-három hónapban kezdtek drasztikusan emelkedni az árak, bár a csomagolóanyag árak már tavaly is extra terhet róttak az éttermekre a kiszállítás során:

- Sosem tapasztaltunk még ilyen ütemű drágulást. Néhány példa, a nem állati eredetű sajt árak a pálmazsír tartalom miatt 60-70%-al emelkedtek pár hónap alatt, a kacsacomb nagyker ára Márton-napkor még nettó 1390 Ft volt, most 2000 Ft. De szinte minden alapanyag közel ennyit drágult, és emellett még ott vannak a csomagolóanyagok, energiaköltségek, üzemanyag... A menüajánlatunkba ennek ellenére nem építettük be a drágulást, mindössze 100 Ft-ot emeltünk tavalyhoz képest. Nálunk jelenleg 1550 Ft a napi ajánlat, de a nagyvárosokban már 1800-2000 Ft a jellemző.

Sajnos mi sem fogjuk tudni sokáig tartani ezt az árat, pláne ha május 1-el eltörlik a hatósági áras élelmiszerekre vonatkozó rendeletet, ami újabb hatalmas lépcsőt jelent a drágulásban.

A kisebb street food-os helyek sincsenek jobb helyzetben, a Torkos Gyorsbüfé tulajdonosa is hasonló prolémákkal szembesül:

- Az egy kilós trappista sajtot 2021. áprilisában bruttó 1350 Ft-ért kaptuk, most 2100 Ft-ért. 1 kg csirkemell 1350 Ft volt, jelenleg ugyanez 2100 Ft. És akkor még nem beszéltünk a csomagolóanyagokról... A 100 méteres alufóliát sokáig 1850 Ft-ért vásároltuk, most 3200 Ft-ba kerül. De minden egyes termék ára brutálisan megy fel: a szalvéta csomagját 105 Ft-ért vettük, most ugyanez 260 Ft. 

Ezévben már egyszer kellett árat emelnünk, de épp most szólt az egyik hús beszállítónk, hogy hamarosan 25-30%-ot fognak emelni. Ezt be kell építenünk az árakba, de már két hete elkészültek az új szórólapjaink 60-70 ezer ft értékben - a nyomda is iszonyatosan megdrágult - ezeket most dobhatjuk ki. Egyszerű a matek: a fizetések nem követik a drágulást, így forgalom visszaesés lesz egy idő után.

A Dorottya Bistro a költséghatékonyság miatt múlt héttől már csak 8000 Ft felett szállít ki napi menüt, a helyszíni fogyasztás változatlanul működik.

Mit gondoltok, mi az maximális összeg, amit még kifizetnétek kétfogásos ebéd menü ajánlatért?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: