2022. 04. 01., Péntek, 12:04

A mindent túlélő túlélők – Így maradtak életben a csótányok a dinoszauruszokat kipusztító aszteroida után

Az óriási Chicxulub 54.000 km/órás sebességgel csapódott a Földbe, ezzel a legtöbb állatot kipusztította. Nyilván a csótányok túlélték.

A dinoszauruszokat elpusztító aszteroida a tudósok szerint olyan hatalmas földrengést okozott, hogy több vulkán kitöréséért is felelt. A Földön élő növények és állatok nagyjából háromnegyede elpusztult, köztük a legtöbb dinoszauruszt is, kivéve néhány fajt, amelyek a mai madarak ősei voltak. Szóval mégis hogyan maradhattak életben a csupán néhány centiméter hosszú csótányok?

A csótányok teste nagyon lapos, ennek hála ezek a rovarok szűkebb helyekre is benyomhatták magukat. Amikor az aszteroida becsapódott, a Föld felszínének hőmérséklete az egekbe szökött, sok állatnak pedig nem volt hova menekülnie, a csótányok viszont elrejtőztek a talajrésekben, amely kiváló védelmet nyújtott a hőség ellen.

Az aszteroida annyi port vert fel, hogy elsötétült az ég, a hőmérséklet zuhant, így téliesek lettek a körülmények. A kevés napfény miatt az életben maradt növények nehezen növekedtek, és sok más élőlény, ezekkel táplálkozott. De nem a csótányok. Ezek a rovarok ugyanis mindenevők, így a kipusztult állatok maradványaiból táplálkoztak. Mivel nem egy válogatós nép a csótány, így túlélték a Chicxulub okozta katasztrófát.

Nos, ha előfordulna még egy ilyen természeti katasztrófa, az már biztos, hogy a csótányokat nem kellene féltenünk.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: