Új rend a siófoki Petőfi sétányon - Limitált hangerő, több biztonsági őr, re-poharak

2022. 03. 29., Kedd, 08:51

Új rend a siófoki Petőfi sétányon - Limitált hangerő, több biztonsági őr, re-poharak

Bár a siófoki rendőrség tavaly őszi közleménye szerint a közbiztonság kiegyensúlyozott a siófoki Petőfi Sétányon, az onnét érkező hírek mégsem erről árulkodnak. A verekedések, rendbontások és egyéb törvénysértések a nyári szezonban heti programon vannak, így a városvezetés most komoly rendszabályozásra szánta el magát. Ennek hatályba lépése után éjfél és hajnali négy óra között csak azok a vendéglátó és kereskedelmi egységek tarthatnak nyitva a Petőfi sétányon és környékén, amelyek eleget tesznek a képviselő-testület által megszavazott feltételeknek - írja a csodasbalaton.hu.

Előírták például a zenét szolgáltató egységek hangrendszerébe limiter beépítését, biztonságiőr-szolgálat alkalmazását (a város a 2022-es nyáron már nem alkalmaz a sétányon biztonságiőr-csapatot), valamint műanyag pohár helyett a visszaválható, úgynevezett re-pohár használatát. Ezekkel az a cél, hogy a vendéglátó egységek zeneszolgáltatása ne legyen hangos, zavaró, a biztonsági őr segítségével szoruljon vissza a közterületi szeszesital-fogyasztás, hangoskodás, szemetelés, a re-pohár bevezetésével pedig javuljanak a köztisztasági állapotok.

Az új rendelet az Indóház utca-Kinizsi utca-Sió-csatorna-Balaton által körülhatárolt területen található üzletekre terjed ki.

Ma még nem tudható, mikor lép hatályba a rendelet, a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi törvény ugyanis egyelőre ezt nem teszi lehetővé. Amikor ezt a veszélyhelyzeti jogszabályt a kormány hatályon kívül helyezi, másnaptól élhet az új siófoki sétányrend.

Ha ez megörtént, a következő feltételekkel adható éjszakai nyitvatartási engedély az említett területen működő üzletek számára:

1. Az üzemeltető a zeneszolgáltatást nyújtó hangrendszerbe olyan teljesítményszabályozó, hitelesített eszközt építtetett be, amely a zajkibocsátási határérték feletti működést nem teszi lehetővé. A teljesítmény szabályzó eszközt (limitert) oly módon kell bekötni, hogy az előírt határérték meghaladásának elérése fizikailag is lehetetlen legyen.

2. A vendéglátó üzletben az OTÉK-nak megfelelő számú, de legalább egy illemhelyet tart fenn a vendégek részére.

3. Vállalja – a terasz területét is beszámítva – 100 négyzetméter alatti alapterületű szeszes italt kimérő, árusító vendéglátó üzlet esetén legalább egy fő, 100 négyzetméter feletti, szeszes italt kimérő és árusító üzlet esetében pedig legalább 2 fő biztonsági őr alkalmazását, a közterületen történő alkoholfogyasztás, hangoskodás, szemetelés megakadályozása érdekében, valamint annak megakadályozására, hogy az üzletben megvásárolt, helyben fogyasztandó ételeket, valamint az alkoholmentes- és szeszesitalokat ne tudja a vendég kivinni a közterületre.

4. Az üzletben az italkiszolgálást a vendégek részére az egyszer használatos poharak helyett a többször használatos re-poharakkal biztosítja.

5. Vállalja, hogy az üzlet területén – ideértve az üzlethez tartozó terasz területét is – nem végeznek közterületről látható módon erotikus táncos tevékenységet.

6. Biztosítja, hogy az általa üzemeltetett vendéglátó üzletből a vendégek ne vigyék ki a közterületre a szeszesitalt, és az erre, valamint a közterületen történő szeszesital-fogyasztásának tilalmára vonatkozó tájékoztatót jól látható helyen kihelyezi.

7. Vállalja, hogy az üzlet előtt található magán- vagy önkormányzati tulajdonban lévő járdaszakaszt naponta legalább egyszer magasnyomású takarítógéppel letakarítja.

Az éjszakai nyitvatartási engedély legfeljebb egy év időtartamra adható. Az üzlet az engedély kézhezvételét követően tarthat nyitva éjfél és hajnali 4 óra között.

Az éjszakai nyitvatartási engedélyt a polgármester visszavonhatja, amennyiben az üzlet nem tesz eleget az abban vállaltaknak, továbbá nem kaphat engedélyt, akinek a várossal szemben bármely jogcímű tartozása van (adó, bírság, stb.) – olvasható Siófok város hivatalos közleményében.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: