2022. 02. 16., Szerda, 09:21

Magyarország a 8. helyen áll a hamis kilométerórával rendelkező autók arányát tekintve

A carVertical autótörténeti platform megpróbálta kideríteni, hogyan változik a futásteljesítmény-csalás mértéke az egyes országokban. A cég csaknem 900 ezer autótörténet-ellenőrzésen alapuló kutatást végzett, melynek eredménye kimutatta, hogy Magyarországon a hamis kilométeróra-állománnyal rendelkező autók aránya más európai országokhoz képest igen magas, minden 10. autó hamis kilóméter adatokkal gurul.

Lopott Skodák, törött BMW-k, visszatekert órák - 5 érdekesség a tavalyi használt autó piacról

Lopott Skodák, törött BMW-k, visszatekert órák - 5 érdekesség a tavalyi használt autó piacról

Az autóipar évről évre gyorsan változik, de egyes tendenciák és népszerű autóeladói csalások továbbra is változatlanok maradnak. A carVertical informatikai adatszolgáltató cég nyilvánosságra hozta statisztikákat tartalmazó éves jelentését az autóipari közösség számára.

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy Lettországban igazi népi sport az óra visszatekerés, ebben az országban a járművek több mint 24 százalékának megváltoztatták a kilométerállását.

Ez a szemet gyönyörködtető szám arra utal, hogy minden negyedik lett használtautó-vásárló olyan autót kap, amelyet csalók manipuláltak

A futásteljesítmény-csalások legnagyobb arányának második helyén Románia áll. Romániában minden ötödik használt autó ilyen problémákat mutatott.

A többi balti államban sem túl fényes a helyzet, Észtország a harmadik, Litvánia pedig a negyedik legtöbb óratekerést produkáló ország. Oroszországban és Ukrajnában is az átlagosnál magasabb a kilométeróra-csalások aránya.

Ezzel szemben egyes közép- és dél-európai országokban sokkal jobbnak tűnik a helyzet, de még a tisztább piacokon is sok a visszatekert órájú autó. Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában minden tizedik autóval ilyen csalás történt.

Az arány Lengyelországban és Magyarországon elérte a 12, illetve a 14 százalékot, ami az előkelő 8. helyre volt elég.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: