2022. 01. 21., Péntek, 11:51

Lopott Skodák, törött BMW-k, visszatekert órák - 5 érdekesség a tavalyi használt autó piacról

Az autóipar évről évre gyorsan változik, de egyes tendenciák és népszerű autóeladói csalások továbbra is változatlanok maradnak. A carVertical informatikai adatszolgáltató cég nyilvánosságra hozta statisztikákat tartalmazó éves jelentését az autóipari közösség számára.

A cég alvázszámok használatával gyűjti különböző adatbázisokból a járművekre vonatkozó információkat, és autótörténeti jelentéseket készít azokról, így az alábbi állítások a carVertical adatain alapulnak:

1. A legtöbb sérült autó a piacon BMW

A kárstatisztikák még lenyűgözőbbek: az összes jelentésben megtalálható károk összege 3 282 580 416 EUR. Az az érdekes, bizonyos autókkal többet baleseteznek, mint másokkal. Nem meglepő, hogy a BMW-k vezetik a kárlistát – a piacon lévő BMW-k 47,77%-a sérült. A skála másik végén a Fiatok szerepelnek, ezek mindössze 29,53%-a sérült.

2. Továbbra is rendkívül gyakori a kilométerszámláló csalás: az ellenőrzött autók 18,5 százalékánál van az óra visszatekerve

Az év során készített autótörténeti jelentések szerint a futásteljesítmény módosítása az autóvásárlók átverésének leggyakoribb módja. A tavalyi összes jelentés 18,5%-a mutatta a kilométerszámláló manipulációjának jeleit. Számokban ez 7 112 444 874 visszagördült kilométert jelent az összes ellenőrzött járműben.

3. Leggyakrabban lopott a Škoda Octavia

2021-ben sem pihentek a tolvajok, a simlis eladók pedig továbbra is megvételre kínálták az így beszerzett autókat. Vásárláskor a lopott autók elkerülésének legjobb módja az autótörténet ellenőrzése. Az autótörténeti jelentésekkel foglalkozó cég tavaly 672 jelentést készített „lopott” jelzésű autókról. Ezekből az adatokból kiderült, hogy a legtöbb ellopott autómodell a Škoda Octavia volt, 38 darabbal. A jelentések alapján az Octaviát 3,75-ször nagyobb valószínűséggel lopják el, mint a szomszéd 3-as BMW-jét. Ez azt jelenti, hogy a Škoda tulajdonosoknak fokozottan körültekintőnek kell lenniük, és nagyon vigyázniuk kell autóikra.

4. autók 2021-ben: BMW, Volkswagen és Audi

A jelentés adatai alapján a BMW, a Volkswagen és az Audi a legnépszerűbb autógyártók. Ezek együttesen a platformon ellenőrzött összes autó 13%-át teszik ki. Ezen belül a BMW 3-as sorozat a kedvenc, és az összes carVertical történeti jelentés körülbelül 5%-át kérték le erre a típusra. Nem sokkal marad el a VW Passat és az Audi A4, míg más gyártók modelljei lentebb szerepelnek a listán az első 15 között. További népszerű autómodellek a BMW 5-ös sorozat, a VW Golf, az Audi A6, a Škoda Octavia, a Mercedes-Benz E-osztály, az Opel Astra, a Mercedes-Benz C-osztály, a Ford Focus, az Audi A3, a BMW X5, a Škoda Superb és a BMW 1-es sorozat.

5. A legtöbb öreg autó az ellenőrzöttek között a BMW

Több régi BMW-t ellenőriztek, mint szinte bármely más autómárkát. A 2021-ben ellenőrzött BMW-k 40,38%-át 1990 és 2010 között gyártották. Eközben a VW és az Audi esetében az idősebb autók aránya csak 14,56%, illetve 19,97%. Még alacsonyabb ez az arány egy olyan gyártó esetében, mint a Citroën – mindössze 10,92%. Ha csak az újabb járműveket számoljuk, akkor a sérült BMW-k aránya még magasabb. A 2010 után gyártott BMW-k 52,06%-a sérült.

Olvassa el a carVertical teljes ReDrive 2021-es jelentését, hogy további statisztikákat, betekintést és szórakoztató érdekességeket tudjon meg a tavalyi évről!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: