Az utóbbi években egyre többet hallunk a mesterségesen előállított és az állatiról növényi alapra váltó élelmiszerekről. A műhús már rég nem újdonság, olyan márkák kínálatán is megtaláljuk, mint a McDonald's, a Burger King, az Aldi, vagy épp a Lidl. Egy izraeli startup cég most a műtej fejlesztésével ígéri az italipar átalakítását, mely nem tehénből, hanem mikroorganizmusokból származik. Lassan nyugdíjba mehetnek a tehenek?
Az Imagindairy tudósai DNS-utasításokat illesztenek be a mikroorganizmusokba két tejfehérje, a tejsavó és a kazein előállítására. Ezután növényi alapú zsírt, cukrot és vizet adnak a keverékhez. Így készül el a “tehénmentes” tehéntej. Az innovatív tej először 2023-ban jelenhet meg az izraeli piacon.
A cég alapítójánal célja, hogy termékeit állatmentessé, környezetbaráttá és megfizethetővé tegye, hatalmas lépést jelenthet a helyes irányba az éghajlati válság kezelésében.
Kár, hogy a régi jó dolgokból lassan nem marad semmi.