2021. 09. 28., kedd, 14:17

Sufnituninggal készült hídként mutatták be a kaposvári Esterházy-hidat

"Egy városi gyaloghíd, amin este nem ajánlott átmenni" címmel jelent meg cikk a greenfo.hu zöldportálon, mely Dr. Kolláth Zoltán tudományos kutatása alapján írodott a kaposvári Esterházy-híd világításáról. Az okleveles fizikus-csillagász egy előző heti eseményen mutatta be a hídról készült kutatási eredményeit, állatorvosi lóként, igazi negatív példaként mutatva be a hidat.

A mérések szerint a hídon sétáló személyek számára a cirkadián ritmust szabályozó hormon, a melatonin termelésének elnyomásáért felelős fénymennyiség ötszázszorosa annak, amit szabványos és megfelelően választott színű világítással elérhettek volna.

Ez azt jelenti, hogy a hídon késő este átsétáló gyalogosok szervezetében a nyugodt alváshoz szükséges hormonháztartás jó eséllyel nem alakul ki a következő éjszakán. A fényszennyezés ezen hatása nagy valószínűséggel kapcsolódik egyes daganatos megbetegedések kockázatának növekedéséhez.

Kaposvári Esterházy-híd fényszennyezése

Éjjeli tanórát lehetne tartani az Esterházy hídon - Negatív példaként mutatták be új hidunkat egy konferencián

Éjjeli tanórát lehetne tartani az Esterházy hídon - Negatív példaként mutatták be új hidunkat egy konferencián

2020-ban új szimbólumot kapott Kaposvár az Esterházy híddal, és tény hogy igen látványos a napszakonként más és más arcát mutató híd. Egy kritikát azonban sokan megfogalmaztak vele kapcsolatban már a kezdetekkor, mégpedig hogy nagyon erős a világítás. Hogy az átlagpolgár számára csak...

A kutatási programhoz kapcsolódva a projekt kutatói azt is vizsgálták, hogy a meglévő világítási berendezések miként járulnak hozzá a fényszennyezéshez.

A „Megvalósult világítási berendezések utólagos hatásvizsgálata – esettanulmányok elszomorító eredményekkel” című előadásban elhangzott, hogy azon kívül, hogy a jelenleg működő rendszer nem felel meg a káprázáskorlátozással kapcsolatos szabványoknak, beleértve a MÁV szabályozását, jelentős környezeti és egészségügyi kockázattal bír.

Dr. Kolláth Zoltánék az illetékesekkel próbálták felvenni a kapcsolatot, de eredménytelen volt. Remélik nem egy baleset lesz az, ami már az ingerküszöb felé kerül.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: