2021. 09. 24., Péntek, 08:00

Mentsd meg, használd újra! Kaposváron indul a magyar Race to Zero program

Felmérések szerint az elkészített ételek egyharmadát senki sem eszi meg, miközben rengeteg alapanyagot, energiát és munkaidőt fordítanak az előállítására. Ráadásul a kidobott ételhulladék üvegházhatású gázt termelve nagy terhet ró a környezetre, így a pazarlással tipikus vesztes-vesztes helyzetet állítunk elő. Ideje hát a változtatásnak! Kaposváron szeptemberben látványos akcióba kezdenek a fenntarthatóság népszerűsítéséért.

A somogyi megyeszékhely első magyar városként csatlakozik az ENSZ „Race to Zero” kezdeményezéséhez, amely a környezettudatos szemléletmódra hívja fel a figyelmet. A három hónapos program megvalósításában partnere a Kék Bolygó Alapítvány és a Brit Nagykövetség.

A „Race to Zero” azt a célt tűzte ki, hogy a világ 2050-re zéró szén-dioxid kibocsátást érjen el, és eddig 700 várost és 3000 vállalkozást nyert meg az ügynek, immáron Kaposvárt is. A város korábban is nyitottnak mutatkozott a fenntarthatósággal kapcsolatos projektekre, éppen ezért a kertvárosban élők egy ideje már ingyenes komposztládákat igényelhetnek az önkormányzattól, idén májusban pedig az első közösségi komposztládát is kihelyezték. Az idei év eredménye az Ökokuckó megnyitása, a gyerekeknek szóló állandó kiállítótérben klíma- és energiatudatossággal, valamint a levegő minőségével kapcsolatos játékokat lehet kipróbálni. 

Ilyen előzmények után esett a Kék Bolygó Alapítvány választása elsőként Kaposvárra, hogy legyen társa a globális kezdeményezésre épülő, hazai pilot program megvalósításában, amely a „Mentsd meg, használd újra!” üzenet jegyében több generációra, és három területre koncentrál.

Az egyik terület a komposztálás.

A Compocity nevű vállalkozás Kaposvár tíz óvodájában helyez el és működtet beltéri, öko-robotokat, amelyek giliszták és manuális forgatás nélkül végzik a feladatukat, és zárt rendszerek révén mentesek mindenféle szaghatástól. Organikus és élelmiszer-hulladékból, csekély gázképződés mellett tápanyaggazdag komposztot hoznak létre, amivel a város zöld területeit lehet feljavítani. A cég nem csak komposztáló robotokat, de tudást is szállít: játékos oktatásban részesíti a gyerekeket, a szüleiket és az óvodák munkatársait. 

A másik terület a PET-mentesítés.

Két kaposvári középiskolában – a Kék Bolygó Alapítvány saját programját megvalósítva – vízautomatákat szerelnek a hálózatra, amelyekből megtölthetők a diákok között szétosztott kulacsok.  A PET-mentes iskola program a környezet és egészségtudatosabb vízfogyasztást hivatott népszerűsíteni a műanyag hulladék csökkentése mellett.

A harmadik terület az élelmiszer pazarlás visszaszorítása.

Ebben a témában főszereplő a Munch platformja, amely lehetővé teszi, hogy a csatlakozó vendéglátóhelyek és boltok kedvezményes áron értékesítsék a jó minőségű, de meg nem vásárolt ételeiket, illetve élelmiszert ajánljanak fel nélkülöző embereknek. A Munch eddig 43 000 adag ételt mentett meg, amivel hozzávetőlegesen 118 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását előzte meg. A programhoz kapcsolódik a Rakun Dobozközösség igen vonzó ajánlata, a cég kiváltja az ételkiszállítás során használt egyszerhasználatos dobozokat. Fix havidíjért, jelképes 100 Ft-ért bérbe adja cseppmentesen záródó, rozsdamentes acél edényeit, így kínálva lényegesen olcsóbb és a környezetre ártalmatlan megoldást az ételek célba juttatására. 

A kaposvári pilot program szeptemberben indul, és november végéig tart. A Kék Bolygó Alapítvány abban bízik, hogy a jó példa ragadós lesz, és a közeljövőben magyar városok sora lesz tagja a „Race to Zero” kezdeményezésnek. A változtatás feladata azonban nem csak az alapítványoké vagy az önkormányzatoké, valamennyien tehetünk azért, hogy a fenntarthatóságért vívott küzdelem esélye növekedjen, míg a pazarlásé csökkenjen.

Rajtad is múlik, milyen lesz a jövőnk!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: