2021. 09. 24., Péntek, 10:01

Bajban az Apple - Az EU egységes töltőt javasol az elektronikus eszközökhöz

via

A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása céljából az Európai Bizottság az elektronikus eszközök egységes töltésével kapcsolatos jogszabályt terjesztett elő csütörtökön.

A javaslat a töltők csatlakozóinak és a gyorstöltő technológiának az egységesítését célozza. A tervek szerint az okostelefonok, táblagépek, fényképezőgépek, fejhallgatók, hordozható hangszórók és kézi videojáték-konzolok szabványos portja az USB-C lesz. Ezen túlmenően az Európai Bizottság azt szorgalmazza, hogy a töltőket és az elektronikus eszközöket külön-külön értékesítsék.

Mindez kényelmesebb lenne a fogyasztók számára, továbbá csökkentené a töltők - gyártásból és ártalmatlanításból adódó - környezeti lábnyomát, ezáltal támogatná a zöld és digitális átállást - olvasható a brüsszeli testület sajtóközleményében.

A döntés az Apple informatikai vállalatot érzékenyen fogja érinteni, hiszen a legnagyobb gyártók között szinte ők az egyetlenek, akik ragaszkodnak a saját szabványukhoz, és már korábban is ellenezték az EU egységesítésre irányuló terveit. Az amerikai óriáscég szerint az egységes töltőre vonatkozó javaslat megállítja az innovációt és még több környezetszennyezést okoz.

A fogyasztók évente 2,4 milliárd eurót költenek külön értékesített töltők beszerzésére, a fel nem használt töltők évente akár 11 000 tonna elektromos hulladékot is jelenthetnek.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: