Több mint 40 somogyi program kíséri a vadászati világkiállítást - A vírus azonban elkerüli, nem kell védettségi

2021. 09. 17., Péntek, 09:38

Több mint 40 somogyi program kíséri a vadászati világkiállítást - A vírus azonban elkerüli, nem kell védettségi

A 2021. évi, szeptember 25-től október 14-ig tartó „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás Budapesten zajló fő eseményei mellett számos vidéki helyszínen is várják az érdeklődőket, a Somogy megyei térségben például több mint 40 programra kerül sor. A rendezvények események védettségi igazolvány nélkül is látogathatók lesznek.

A világkiállítás már szeptember 6-tól egészen október 31-ig több mint 40 színes és izgalmas programlehetőséget kínálnak Somogyban. A rendezvények a Balatontól Kaposváron és a zselici térségen keresztül a kaszói és a lábodi térségig, tíznél is több helyszínen zajlanak majd.

A Vadászkamara Ifjúsági Programjának szerves részeként létrehozott Páll Endre Ifjúsági Oktatóközpont helyszíni átadóját a „Vadászok éjszakája” című rendezvény követi Kaposvár belvárosában. Ekkor kerül sor az utóbbi két év ifjú vadászainak fogadalomtételére, valamint az ágazatban kiemelkedő szakemberek kitüntetésére, így például a „Vadászkamara aranyérme”, a „Magyar Vadászatért Érdemérem”, „Nimród érem” és a „Vad és vadászat szolgálatáért Somogyban” díjak átadására.

A rendezvény keretein belül nyitják meg szeptember 18-án a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban létrehozott, „Somogyország vadászati kincsei” című állandó kiállítást is, színes programokkal kiegészítve. 

Az izgalmasnak ígérkező interaktív kiállítótérben belépéskor egy magasles fogad bennünket, tovább haladva az 1971-es világkiállításról kapunk rövid történeti áttekintést. A megye jelentős vadászati személyiségeinek portrésorozat állít emléket, majd bemutatkozik a Somogy megye vadgazdálkodása. Szó esik a vadászkutyákról, solymászatról, apró- és nagyvad fajokról, agancsfejlődésről, megtekinthetjük a megye legnagyobb elejtett gímszarvas trófeáinak másolatát, végül a vadászat folyamatát kísérhetjük végig antik, és napjainkban használatos fegyverek bemutatásával. Végül a látogatás izgalmas zárásaként részt vehetünk egy lézeres céllövészeten is.

A múzeum előtti színpadon 17 órától lesznek programok, 21 órától a Kerekes Band játszik.

A zselici erdő rengetegében is túrázhatunk – a gyalogos és kerékpáros módon kívül fogattal és traktorral, utóbbival még szarvasbőgést is hallgathatunk a Zselicben a szeptember 25-26-i és október 9-10-i, valamint 16-17-i hétvégéken. Ugyanitt a vadasparkban vadetetésre és vadmegfigyelésre is invitálják az állatszerető érdeklődőket.

Idén az október 1-3-ig zajló Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) is a világkiállítás jegyében zajlik.

A Szarvasfarm közelében természeti bemutató és VR szalon üzemel majd a Kaposvárhoz közeli Zselickisfalud erdei környezetében, mégpedig a Zselici Csillagpark planetáriumában.

A SEFAG Zrt. szeptember 25. napján tartja „Természet, vadászat, kultúra” címmel családi napját. Ezen a napon kapott helyet Kaposvártól 17 km-re a Zselici erdőben lévő Ropolyi pihenőhelyen a magyar lovassport legeredményesebb ágának számító egész napos fogathajtó verseny, ahova az ország minden szegletéből érkeznek akadályhajtásra a versenyző csapatok.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet-módosítás, mely szerint

a világkiállítás és a kapcsolódó rendezvények programjai járványügyi korlátozások és védettségi igazolvány nélkül látogathatók lesznek.

Hungexpo programokért IDE kattints! 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: