2021. 09. 13., hétfő, 09:58

Teljesen megtévesztő a mai térkép, de itt egy weboldal ami megmutatja, mekkorák az országok valójában

A térképek rendkívül fontos eszközök mindennapi életünkben, ha egyik helyről utazunk a másikba, de fontos eszköze a geopolitikának, illetve a tudásunknak is.

Az általunk ismert térképet Gerardus Mercator flamad térképész és geográfus mutatta be még 1569-ben. Korában hamar a hajózási célú térképkészítés elsődleges módszerévé vált, mivel az úgynevezett loxodromákat, melyek a földgömb felszínét körbefutó csigavonalak, egyenesekként jelenítette meg. A vetület hátránya a nagyarányú méret- és alaktorzítás, ami az egyenlítőtől távolodva a sarkok felé egyre nagyobb mértékű.

A Mercator világtérképnek viszont megvannak a méret problémái: például Grönland tizennégyszer beleférne az afrikai kontinensbe, viszont a térképeken a két terület majdnem azonos méretű.

A Mercator térképek akaratlanul is felpumpálják Európa és Észak-Amerika méretét. Vizuálisan Kanada és Oroszország a Föld felszínének körülbelül 25%-át foglalja el, valójában azonban csupán 5%-át. Egy Reddit felhasználó még egy animált GIF-et is készített erről, ahol tökéletesen szemlélteti mekkorák is az országok és kontinensek a számunkra megszokotthoz képest.

 

Viszont, ha ezt valaki élesben is kipróbálná, megteheti. A The True Size Of weboldalon kiválaszthatjuk bármelyik országot vagy kontinenst és az egérrel megragadva hozzámérhetjük őket más területekhez.

Persze tudjuk, hogy a térképek a mai napig elég pontatlanok, de ez minket is meglepett.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: