2021. 09. 03., Péntek, 15:47

Így növesztik hajukat a Yao nők rizzsel, te is kipróbálhatod otthon

via

A metódus ezer évre nyúlik vissza, olcsó, egyszerű és hatásos.

Egy rossz hajvágás, megunt frizura, hajhullás. Ezek mind olyan tényezők, amik miatt sokan gyorsan szeretnénk megnöveszteni a hajunkat. Vannak ismert praktikák, mint a melegolajos pakolások vagy éppen a fejbőr masszázs, mi most egy újonnan felkapott módszert mutatunk, amely nem csak növeszti, de erősíti és csodást fényt is ad a hajnak, ezért érdemes kipróbálni.

A rizsvíz hajon történő használata Kínából, Huangluo faluból ered, melyet gyakran „Hosszú hajfalunak” is becéznek. Itt élnek a Yao nők, akik fényes és őszhajszál nélküli hajukról híresek. Bizony, annyira hatásos, hogy a faluban még a 80 éves asszonyoknak sincs egy őszhajszáluk sem. A területen többjüknek 1,4 méternél is hosszabb a haja, ezzel pedig szerepeltek a Guinness-rekordok könyvében is.

Hogyan készül a fermentált rizsvíz?

Egy bögre fehér rizst mossunk meg szűrőben folyóvíz alatt, hogy az esetleges szennyeződéseket eltávolítsuk róla. Ezután egy tálban két bögre vízben mossuk át alaposan a rizst. Jól dörgöljük össze a szemeket, ezt addig csináljuk, amíg elég zavaros és átláthatatlan lesz a víz. Szűrjük le, a rizsvizet pedig forraljuk fel, a forrásban lévő vízbe pedig gyömbért tehetünk, vagy a Yao nők receptjével pomelo héjat, hiszen ebben olyan tápanyagok vannak, mint kálium, mangán, cink vagy C-vitamin. Forralás után hagyjuk kihűlni a rizsvizet, ezután pedig lezárt üvegben tároljuk, lehetőleg sötét helyen 3-4 napig, így meg tud erjedni. Azt nem mondjuk, hogy jó illata lesz, sőt!

Hogy használják a Yao nők?

A Yao nők először egy fafésűvel kefélik át tincseiket, majd a fermentált rizsvízzel átöblítik hajukat, ezt pedig ismételten a fafésűvel oszlatják el hajukon. Amíg fésülik a hajukon hagyják, de ez eltarthat akár 20 percig is. Talán az ő gyönyörű hajkoronájuknak egyik titka, hogy ezután a patak hideg vizében öblítik le a rizsvizet. Persze mi patak hiányában ezt nem tudjuk megcsinálni, de érdemes hajmosás után hidegvízzel átöblíteni a hajat, nem csak a módszer használata után.

Ti próbáltátok már?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: