A metódus ezer évre nyúlik vissza, olcsó, egyszerű és hatásos.
Egy rossz hajvágás, megunt frizura, hajhullás. Ezek mind olyan tényezők, amik miatt sokan gyorsan szeretnénk megnöveszteni a hajunkat. Vannak ismert praktikák, mint a melegolajos pakolások vagy éppen a fejbőr masszázs, mi most egy újonnan felkapott módszert mutatunk, amely nem csak növeszti, de erősíti és csodást fényt is ad a hajnak, ezért érdemes kipróbálni.
A rizsvíz hajon történő használata Kínából, Huangluo faluból ered, melyet gyakran „Hosszú hajfalunak” is becéznek. Itt élnek a Yao nők, akik fényes és őszhajszál nélküli hajukról híresek. Bizony, annyira hatásos, hogy a faluban még a 80 éves asszonyoknak sincs egy őszhajszáluk sem. A területen többjüknek 1,4 méternél is hosszabb a haja, ezzel pedig szerepeltek a Guinness-rekordok könyvében is.
Hogy miért növesztik ilyen hosszúra a hajukat? Nos a Yao törzs számára ez a hosszú élettartamot, gazdagságot és szerencsét szimbolizálja. Ezek a nők egész életükben csak egyszer, 18 évesen vágják le hajukat, ekkor a levágott tincseket egy nagymamának adják, aki miután a lány megházasodott visszajuttatja neki, hogy a saját hajával együtt hordja- sokan azt gondolják innen ered a póthaj.
2002-ben az Amerikai Egészségügyi Intézet tartott egy kutatást a rizsvíz külső használatáról, amikor is azt vették észre, hogy a rizsvízben található keményítő használata gyógyítja a bőrt, így a korpás fejbőrre is jótékony hatással van. A titok a rizsben található amino savak, ásványianyagok, antioxidánsok, szelén, magnézium, fólsav, B, C, E és K vitaminok és niacin jelenlétének köszönhető.
Hogyan készül a fermentált rizsvíz?
Egy bögre fehér rizst mossunk meg szűrőben folyóvíz alatt, hogy az esetleges szennyeződéseket eltávolítsuk róla. Ezután egy tálban két bögre vízben mossuk át alaposan a rizst. Jól dörgöljük össze a szemeket, ezt addig csináljuk, amíg elég zavaros és átláthatatlan lesz a víz. Szűrjük le, a rizsvizet pedig forraljuk fel, a forrásban lévő vízbe pedig gyömbért tehetünk, vagy a Yao nők receptjével pomelo héjat, hiszen ebben olyan tápanyagok vannak, mint kálium, mangán, cink vagy C-vitamin. Forralás után hagyjuk kihűlni a rizsvizet, ezután pedig lezárt üvegben tároljuk, lehetőleg sötét helyen 3-4 napig, így meg tud erjedni. Azt nem mondjuk, hogy jó illata lesz, sőt!
Hogy használják a Yao nők?
A Yao nők először egy fafésűvel kefélik át tincseiket, majd a fermentált rizsvízzel átöblítik hajukat, ezt pedig ismételten a fafésűvel oszlatják el hajukon. Amíg fésülik a hajukon hagyják, de ez eltarthat akár 20 percig is. Talán az ő gyönyörű hajkoronájuknak egyik titka, hogy ezután a patak hideg vizében öblítik le a rizsvizet. Persze mi patak hiányában ezt nem tudjuk megcsinálni, de érdemes hajmosás után hidegvízzel átöblíteni a hajat, nem csak a módszer használata után.
Ti próbáltátok már?