2021. 08. 23., Hétfő, 09:10

Somogy megyében bújik meg az ország egyik legvadregényesebb kápolnája

A Szent-László kápolnát csak azok láthatják, akik célirányosan keresik, ám ha felfedezték, meglepetésben is részük lehet. A vadregényes környezetben megbúvó kápolnáról Kószó András drónfotós készített nemrégiben látványos fotósorozatot.

A környéken járók nem is sejtik, hogy a szántóföldek mélyén valaha egy település élte hétköznapjait. Ennek nyoma már rég a múltba veszett, ám egy romantikus kis kápolna romja még emlékezteti az utókort az itt élt emberekre.

Az Somogy megyei Uzdpuszta nevű településről - mely Gölle külterülete volt - csak kevés írásos emlék maradt fenn. Annyit tudni róla, hogy a középkorban volt itt egy Uzd-puszta nevű helység, akkoriban - 1332-37. évi pápai tizedjegyzék szerint - még plébániája is volt. A feljegyzések szerint 1726-ban Bakacs Lukácsné (szül. Csoknay Éva) birtokában volt, majd 1856-ban Gaal Kristóf örököseié lett. Később Chernel Gyuláné (szül. Svastics Róza) volt a föld birtoklója, később pedig Talian és Korda-birtok lett. 1945 után még pár család élt itt, de mára elnéptelenedett, lakatlan a hely.

A bokrok, fák között megbújó egyetlen épület-emlék a Szent-László kápolna.

Göllei hírmondó írása - és a fotós által tapasztaltak - alapján a tetőzete, boltozatai beszakadtak. Csak falai és tornya állnak még, dacolva az elemekkel. Az épület formája alapján úgy vélik, hogy képzett tervező alkotta meg a kápolnát, amely 1882-85 táján épült. Ekkor a terület birtokosa Chernel Gyuláné volt. A család tagjai a kápolna alatti kriptába temetkeztek.

Az épületet az 1950-es évek elején villámcsapás érte. A kriptát kirabolták, a kápolna pedig csak egyre pusztul.

A kápolna regisztrált műemléki érték. Nemrégiben a helyi önkéntesek egy csoportja megtisztította a kápolna közvetlen környékét a burjánzó bozóttól és fáktól, így már jobban észrevehető a romos épület.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: