2021. 05. 12., szerda, 12:52

Somogy rejtett kincse: a Baláta-tó

Somogy megye bővelkedik a természeti látnivalókban, izgalmas tájakban és szuper kirándulóhelyekben, számos olyan kincset rejt, melyeket kevesen ismernek. A Kaposvártól egy órányira található Baláta-tó a népszerű, kaszói lombkorona ösvénytől pár percnyi gyaloglásra található, egyedülálló terület, mely egy kis szigete a még érintetlenül hagyott tájaknak. Akik kedvelik a csendet, a nyugalmat, és keresik a tömegtől távoli helyeket, azok számára igazi kincs ez a környék.


Ez a láperdőkkel körülvett, mocsaras ősláp egy nagyobb felületű tó maradványa, 1942 óta természetvédelmi terület. 

A tavat vadregényes, árnyas utakkal szabdalt erdők veszik körbe, a területen nem folyik erdő- és vadgazdálkodás, nincs vadászat, halászat, fát nem vágnak ki és nem is ültetnek. Itt minden úgy nő és pusztul el, ahogy a természet diktálja.  


A vízfelület környékén lápos, zsombékos területek váltogatják egymást mozaikszerűen. A legnagyobb vízfelületet 640 méternyi stégrendszeren közelíthetjük meg, melyeknek végpontjai a vízre nyílnak.

 

A gazdag állat-és növényvilág mellett itt a legnagyobb érték a csend, és hogy nagy valószínűséggel maga a természet az egyetlen beszélgetőpartnerünk. A tömeg hiánya több okra vezethető vissza: egyrészt Kaszóra nem jár se távolsági busz, se vonat, a környék pedig nem hirdeti a tavat, sőt kitáblázva sincs az odavezető út. A tavat hivatalosan a 3 km-en kanyargó kaszói kisvasúttal közelíthetjük meg, és elméletileg kizárólag vezetett túra keretében látogatható (bár mi a helyszínen csak behajtani tilos és természetvédelmi terület táblákat láttunk). 

 

 

A lombkorona ösvénytől nagyjából 1,5-2 km-re található a tó, ami egy kellemes 20-30 perces séta a hűs erdőben, egy kis Google-térkép segítséggel.

Útközben érdemes figyelmesen haladni, a háborítatlan erdőben tényleg szinte bármilyen őshonos állat előbukkanhat, nem beszélve a növényvilágról.


Ha szeretitek a természetet, a csendet, a nyugalmat, mindenképp látogassatok el ide! Nem fogjátok megbánni.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: