2021. 07. 03., Szombat, 16:51

Ahogy a Csaszi a donneri városrész, úgy a Császárrét Open a nemzetközi lábtenisz központjává vált

Immár negyedik alkalommal rendezik majd meg Kaposváron a mára már nemzetközi versennyé avanzsált Császárrét Open lábtenisz tornát jövő hétvégén. Ám nem biztos, hogy mindenki tisztában van vele, honnan is indult az ország egyik legnagyobb lábtenisz versenye, ezért ellátogattunk a rendezők hazai pályájára, a Császár Vendéglőbe némi infóért.

Ha pedig a Császár Vendéglőt említjük, nem biztos, hogy fiatalabb olvasóink pontosan tudják, ezt eszik-e vagy isszák, viszont a tősgyökeres kaposváriak szinte kivétel nélkül rávágják: Csaszi! Bizony a donneri városrész egyik legmeghatározóbb egységéről van szó, itt a közösségi és sportélet is mindmáig virágzik, ami nem kevés munkájába került Ádámék családjának. Erről ő maga mesélt nekünk.

Ádám: - Bizony, nem kis kort élt már meg a Csaszi, hiszen jövőre leszünk 25 évesek. 1997 óta csinálja a családom a Csaszit itt a Donnerben, és ez idő alatt a környék meghatározó részévé nőtte ki magát. Már a kezdetekkor a nagyszüleim is arra törekedtek, hogy egy nagyszerű közösséget építsenek itt ki, melynek szerves részévé vált később a sport is, elég csak a Sport és gyermeknapra gondolni, mely már 23 éve az egyik legnagyobb rendezvénye a donneri városrésznek szeptemberben.

A Csaszi neve az évek során szinte egybeforrt a kaposvári sportélettel, itt mellettetek számos sportolási lehetőséget alakítottatok ki.

- Igen, azért szépen belaktuk ezt a területet, talán ha még emlékszel, itt az épület körül ez mind ilyen tarló volt, amelyet az évek során szerintem remekül sikerült hasznosítani. Édesapám kezdeményezésével indult, a környékbeliekkel összefogva épült meg először a homokos focipálya majd jött a lábtenisz pálya, kosárpalánkok, lábtenisz pályák, és nemrégiben a műfüves pályák.

Az volt a célünk, hogy minél komplexebb területet hozzunk itt létre, amelyet minden kaposvári használhat, hiszen nekünk külön öröm, ha sportolnak az emberek.

Igaz, hogy ezt a családunk indította itt el, de ki kell emelnem, hogy a helyi emberek segítsége nélkül mindez nem jöhetett volna létre, nem lehetne ilyen kulturált keretek között jól éreznie magát itt a környékbelieknek. 

A közösségi élet fontos pontja egy vendéglátóegység, nálatok ez kiemelt prioritás ahogy látom.

- Nem csak a sport, a közösségi élet terén is kiemelkedő a Csaszi, szerintem nem csak a környéken, de a városban bárhol ha rólunk kérdeznek, szinte mindenki tudja egy jó élményhez kötni a nevünket. Itt mindig jó légkör uralkodott hála a családias hangulatnak, az erős kötelékeknek, amelyek közösségünkben kialakultak. A mai világban mindez furán hathat, hiszen nagyon nehéz mindezt egyáltalán kiépíteni majd fenntartani, de szerencsére mindez nálunk még mindig működik, és szerintem a városban ez egyedülálló.

Evezzünk át kicsit a Császárrét Open versenyre, ez ha jól tudom már a te ötleted és rendezvényed.

- Érthető, hogy magam is ebben a közegben nőttem fel, és itt azért nehéz volt rosszat tanulni, leginkább csak jó dolgokat sajátíthattam el. A lábtenisz mindig is érdekelte a fantáziámat, nagyon megszerettem a sportot és ugye adott volt itt a pálya is, így egyre komolyabban kezdtem venni. Hazai és nemzetközi versenyekre jártam, ezeken pedig jött az intuíció, hogy egy ilyet én is szeretnék.

De miért kellett egy saját versenysorozat?

- Úgy éreztem mint versenyző, hogy az országban nincs egy olyan, igazán nagy verseny, amelyre úgy szívesen elmennék és jól érezném magam. A tapasztalatokat összerakva, melyeket szereztem az évek során kezdett formálódni bennem, hogy mi kell ahhoz a versenyzőknek vagy épp a nézőknek, hogy egy-egy ilyen torna vonzó legyen a számukra. 4 évvel ezelőtt pedig mindez valósággá is vált, hiszen ekkor tartottuk az első Császárrét Open lábtenisz versenyt Kaposváron.

Mindenképp ragaszkodtál a szülővárosodhoz?

- Természetesen, és ez a jövőben sem fog változni. A Gilice utcai salakos pályák tökéletesen megfelelnek ennek lebonyolítására. 4 pálya szükséges nagyjából ahhoz, hogy az egész verseny pörgősen, rugalmasan és gördülékenyen le tudjon menni, hiszen van vagy 200 mérkőzés, ami egy pályán elég unalmassá is válhatna, itt viszont a hely adottságainak köszönhetően egyszerre akár többet is követhetünk.

Már az első évben sikerként könyvelted el?

- Azt azért tudni kell rólam és a családomról, hogy mi úgy vagyunk vele,

ha már csinálunk valamit, akkor csináljuk rendesen.

- Ugyan nem csaptunk neki túl nagy hírverést és nem nagyon hirdettük meg, de így is volt kb. 80 nevező ami kezdésnek nagyon nagy szám volt. Három kategória élt már akkor is és láttuk, hogy bizony a versenyzők ki vannak éhezve erre az egészre sőt, külföldi játékosoktól is kaptam üzeneteket, hogy remélik a következő években is lesz és azon már részt vennének ők is.

- Mindemellett fontos volt számunkra a sport népszerűsítése is itthon, hogy a Kaposváriak is jobban megismerhessék a lábteniszt, amit alapvetően az emberek 90 százaléka ismer még tengóként.

Azért itthon is nagy keletje volt még anno a krétával felfestett pályáknak a lakótelepeken vagy iskolák udvarain, rengetegen űzték a sportot, amelynek egy kicsivel komplexebb megelevenedése a lábtenisz, kicsit több szabállyal, és hálóval középen.

- Mindez pedig nézőként is rendkívül látványos és izgalmas, ami látható volt már az első év nézőközönségének számából is.

A siker pedig gondolom megalapozta a további versenyek rendezését is.

- Nagyon nagy lökést és motivációt adott az, hogy ilyen sikeres volt már mindjárt az első verseny. A következő évben már kiléptünk a nemzetközi porondra, külföldi játékosokat is fogadtunk, aztán a harmadik kicsivel kisebb volt érhetően a COVID miatt, de idén az eddigi legnagyobb esemény lesz: rekordszámú nevezés, két napos rendezvény, amatőrök és profik, és a világ legjobb játékosai érkeznek majd Kaposvárra.

Ha a világ legjobbjaira utalsz, akkor kikre kell gondolni?

- Ugye maga a sport innen, Közép-Európából származik, így mindmáig a cseh-szlovák-magyar hármas a sportág úgymond vezető hatalma. Csehországból az extraligában játszó játékosok érkeznek, Szlovákiából pedig többek között a korábbi világbajnokok is jönnek, de lesznek román, francia, ukrán és amerikai csapatok is.

Nyugodtan kijelenthető, hogy a lábteniszvilág elitje itt lesz a Császárrét Openen.

Akkor látványos összecsapásokra számíthatunk jövő hétvégén.

- Mindenképpen, és számomra nagyon is fontos a nézőközönség, ezért nem csak a játékosok és nevezők, de az érdeklődőkre is különösen nagy figyelmet fordítottunk. Egy jó kis hétvégi kikapcsolódás ez bárki számára, ha csak egy jó bulin, rendezvényen akar részt venni, mellette kicsit jobban megismerheti a sportot is, de minden korosztály talál magának megfelelő elfoglaltságot a lábtenisz mellett is a kísérőprogramokon.

Egy igazi mini fesztivál lesz ez idén, családias hangulattal, tele élményekkel és természetesen mindez teljesen ingyenesen.

- Szombaton és vasárnap is reggel 8-tól este 8-ig mennek majd a meccsek, inkább a második napra készültünk több kiegészítő programmal, lesznek kisebb produkciók, műsorok, amik színesítik majd a napot. Várunk sok-sok szeretettel mindenkit!

Ezt biztos, hogy mi sem hagyjuk ki!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: