2021. 07. 01., csütörtök, 09:33

A 22 eurónál kisebb értékű, EU-n kívülről érkező küldeményeket is vámkezeli már a posta

Csütörtökön lép életbe az új uniós áfaszabályozás, amely alapján megszűnik az Európai Unión kívülről rendelt, 22 eurónál kisebb értékű termékek áfamentessége, és a posta a kisebb értékű  küldeményeket is köteles vámkezelni,

A változás értelmében az EU határain kívülről érkező összes termék után általános forgalmi adót kell fizetni, amit a vám elé állítás előz meg. Az automatikus vámkezeléshez a posta informatikai szoftvert fejlesztett, az új szabályozásnak megfelelően átalakította a nemzetközi küldeményekre vonatkozó küldeménykezelést, továbbá bővítette a logisztikai kapacitásait is. Tíz eurós termékérték alatt online fizetés esetén 399 forint, 10 és 22 euró között 499 forint a vám elé állítás díja. Amennyiben nem online, hanem utánvéttel, vagyis kézbesítéskor fizet a címzett, a díj 799 forint, illetve 899 forint lesz - tették hozzá.

 

Forrás:Magyar PostaForrás:Magyar Posta

Hangsúlyozták, hogy az unión kívülről érkező küldemények esetén minden eddiginél fontosabb lesz a pontos címadatok mellett az elektronikus elérhetőségek megadása is, mert ezek birtokában automatikusan elvégzik a vámeljárást, és fizetést követően a szabályok szerint kézbesítik a küldeményt. A vállalat korábbi közleménye szerint az áfamentesség megszűnése miatt a vámeljárások száma előzetes becslések szerint 70-80-szorosára is nőhet. 

Új díjrendszer lép életbe július 1-től a Magyar Postánál, ennyit kell fizetni az Unión kívül rendelt áruk után

Új díjrendszer lép életbe július 1-től a Magyar Postánál, ennyit kell fizetni az Unión kívül rendelt áruk után

A Magyar Posta megújítja vámügynöki szolgáltatásának díjazását július 1-től. Ekkortól szűnik meg az Európai Unión kívülről rendelt, 22 eurónál kisebb értékű termékek áfamentessége. Vámeljárás lesz, és áfát is kell fizetni az megrendelt dolgok után, az új díjrendszerben a termékek értékével...

A kutatásból kiderült az is, hogy az egyharmaduk már tudatosan rendelt az elmúlt két hónapban Unión kívülről, azaz figyelembe vették a jogszabályi változásokat.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: