2021. 05. 27., Csütörtök, 13:00

Így lehet átvinni a már elnyert CSOK támogatást egy új ingatlanra

Az egyik feltétele, hogy megkapjuk a CSOK-ot, ha a támogatással megvásárolt ingatlant 10 évig nem adjuk el. De vannak olyan esetek, amelyek kivételt képeznek, és át lehet vinni egy másik házra vagy lakásra még azelőtt, hogy a tízéves tilalom lejárna. Mind ez, mind a jelzálog terheli az adott ingatlant, függetlenül attól, hogy hány gyerek után és mennyi támogatást kapott a család.

A szabályok szerint a szülők és a velük együtt élő gyerekek legalább 10 évig kell, hogy lakják a megvett vagy felépített ingatlant. Azonban más a helyzet, ha a gyerek a 10 év letelte előtt válik nagykorúvá, illetve valamelyik szülő másik településen kap munkát. Ez utóbbinál legfeljebb 5 évre lehet kiköltözni a CSOk-os házból. Az ingatlant lebontani sem lehet – kivéve, ha valamilyen természeti katasztrófa indokolja-, ugyanakkor kiadni sem lehet albérletnek. Ugyanakkor vállalkozás székhelyeként bejelenthető.

Vannak olyan esetek is, amikor át lehet vinni a támogatást egy másik lakásra vagy házra: ha új építésű ingatlan vásárlása vagy építése a cél, akkor nincs időkorlát, a támogatás elnyerése után bármikor van lehetőség az átvitelre, viszont ha új építésű ingatlanból használt ingatlanba költözne a támogatott, akkor ezt a folyósítástól számítva öt év után teheti meg.

Fontos szempont, hogy az újabb ingatlan ára vagy az építés költsége meghaladja a korábbiét, és nagyobbnak is kell lennie az eladott lakásnál. Ha kisebb vagy olcsóbb az új ingatlan, akkor a támogatás egy részét vissza kell fizetni, ráadásul büntető kamattal. Ha a CSOK-os ingatlan eladása után 60 napon belül megvesszük az új ingatlant a bejegyzett jogok közvetlenül átkerülnek az ingatlan-nyilvántartásban az újabb lakásra. Abban az esetben, ha több mint két hónap telik el az eladás után és még nem tudtunk átköltözni az új helyre, a korábban elnyert támogatás összegét be kell fizetni egy letéti számlára, a visszafizetési kötelezettség pedig felfüggeszthető - kész ingatlan vásárlása esetén egy évre, építkezés esetén pedig három évre. A felfüggesztés ideje alatt az ingatlant tehermentesítik, és ha megvettük az új otthonunkat, visszakapjuk a támogatást.

Fordított esetben, vagyis ha előbb találtuk meg az új házat, mintsem eladtuk volna az ingatlant, amire a támogatást kaptuk, akkor egy évünk van az eladásra.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: