2021. 04. 27., Kedd, 15:41

Hátizsák kerékpározáshoz - hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

A kerékpározás során az egyik leghasznosabb kiegészítő a hátizsák, amelyben minden elfér, amire szükség lehet a sportolás alkalmával. Nem mindegy azonban, milyen hátizsákot választunk a tekeréshez, szem előtt kell tartanunk a funkcionalitást. Segítünk a döntésben!

Amikor a kerékpározás jön szóba, legyen akár férfi, akár női hátizsák a keresésünk tárgya, ugyanazoknak a funkcionális feltételeknek kell megfelelnie a kiválasztott modellnek. Nem mindegy, mit viselünk a vállunkon, hátunkon, amikor két kerékre pattanunk.

Fontos, hogy mindennek jusson hely benne

Kezdjük az egyik nagy előnyével: a hátizsák lényege az, hogy a hátunkon viseljük, azaz nem kell felszerelni a kerékpárra, amely így mobilabb, komfortosabb lesz. Ahhoz, hogy hosszú távon is kényelmes viseletnek számítson, a kerékpáros hátizsák kétvállas modell kell, hogy legyen. Ez sokaknak teljesen természetes, kezdő tekerőknek azonban fontos információ.

Ennél a kiegészítőnél is fontos a méret, hisz mindennek el kell férnie a hátizsák rekeszeiben. Mindenképpen jusson hely a pumpának, kerüljön bele pótbelső defekt esetére, legyenek ott az alapvető szerszámok, ha szerelni kellene. Hosszabb távok esetén itt kap helyet az energiapótlásra szánt étel, illetve az izzadtság során bekövetkező folyadékvesztést pótló innivaló. A jó kerékpáros hátizsákban ezek kényelmesen elférnek.

Kiemelt szerepe van az ivótartálynak

Külön ki kell emelnünk az ivótartály jelentőségét, amely az említett folyadékot eltárolja, és segít abban, hogy gond nélkül, egyszerűen, higiénikusan hozzájusson a sportoló. Ezzel a módszerrel több liter folyadék elfér a hátizsákban, egy hosszú tekerés alkalmával így aranyat ér ez a funkció. A hidratálás kiemelkedően fontos sportolás közben, nincs ez másként a kerékpározásnál sem – erre mindenki figyeljen oda, biztosítsa hozzá a feltételeket.

Túlságosan nem szabad megtömni a zsákot, hisz úgy kényelmetlenné, nehézzé válna. Ha izzadósak vagyunk, márpedig az intenzív sportolás közben a legtöbbünknek jelentkezik ez a tulajdonsága, figyeljünk a választásnál arra, hogy a hátizsák engedje szellőzni a hátat. A modern kialakítások az átgondolt tervezésnek köszönhetően megfelelnek ennek az igénynek.

Kényelem, vízállóság, láthatóság

Azt javasoljuk, hogy a választásnál ne az esztétikát, hanem a kényelmet helyezzük előtérbe. Ez azt jelenti, hogy nem arra a táskára lesz szükségünk, amelyik a legjobban áll a hátunkon, hanem arra, amelyik a leginkább otthonos tekerést segít megvalósítani. Fontos, hogy mozgásra tervezett modellt kell választani, azaz a hátizsáknak követnie kell a testet, nem csak álló állapotban, hanem a bicikli fölé hajolva is megfelelően kell idomulnia. Emellett ha lehet, legyen vízálló, hisz bármikor leszakadhat az ég, valamint biztosítsa a kerékpáros láthatóságát.

Amit még tanácsolhatunk: mindenképpen jegyzett üzletekben, webáruházakban, ismert gyártók termékei közül kell választani. A kerékpáros hátizsáknál fontos a gyártási folyamatban megszerzett rutint, ez pedig csak az évek múlásával és a gyakorlattal jön meg.

Ha ismert és egyben elismert brandet választunk, nem csalódunk majd!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: