2021. 04. 08., csütörtök, 10:29

Ezért tartsuk be a szabályokat, ha erdőbe megyünk kirándulni

A tavaly tavasszal elrendelt karantén óta 25-30 százalékkal többen választják az erdőket kikapcsolódásra és bár Magyarországon összesen több mint 11 ezer kilométernyi turistaút-hálózatot használhatunk, a legtöbben még mindig a korábban is felkapott helyekre látogatnak el: most kétszer-háromszor annyian, mint a vírus megjelenése előtti években. Nagyon fontos azonban, hogy a természetben is betartsuk a járványhelyzetben érvényes szabályokat.

Az állami erdők turistaútjai mellett lehetőség van a kerékpározásra - összesen mintegy 1200 kilométeren -, és lovaglásra kijelölt - közel 400 kilométeren - erdei utakat is használhatunk. A biztonságos kikapcsolódás érdekében azonban, akárcsak a lakott településeken, az erdőkben és mezőkön is be kell tartani a szabályokat mint például, hogy csak az egy háztartásban élők kirándulhatnak együtt és a szabad levegőn is tartani kell egymástól a másfél méteres távolságot.

Az állami erdőgazdaságok most azt javasolják, hogy aki csak teheti, a kevésbé ismert kirándulóhelyeket keresse fel, fedezzen fel a népszerű úti célok helyett újabbakat is. Rengeteg túratippet lehet találni az erdőgazdaságok honlapjain, illetve Facebook oldalain vagy a termeszetjaro.hu és az aktivmagyarorszag.hu oldalakon. A SEFAG Zrt. is számos úticélt kínál a somogyi erdőben, így például a Ropolyi tó környékén, vagy a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola túraútvonalai a Rinyabesenyő környéki erdőben.

Nagyon fontos, hogy az erdészeti utak autóval általában nem használhatóak, és a parkolási rendet is be kell tartani. Aki például az erdei utakat lezáró sorompók elé parkol, jelentősen veszélyezteti az esetleges baleseti mentést vagy az erdőtüzek oltását.

 

A kirándulások, túrák alatt azonban nemcsak a saját egészségünkre kell odafigyelni, hanem a természeti értékek megóvására is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy szemetet ne dobjunk el az erdőkben, a virágok nagy része védett, ezért ne tépjük le őket, és tüzet is csak a kijelölt tűzrakhelyen gyújtsunk, hiszen a száraz tavaszi időszakban pillanatok alatt megtörténik a baj.

 

Mielőtt otthagyjuk, bizonyosodjunk meg róla, hogy tényleg eloltottuk-e.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: