2021. 03. 31., Szerda, 10:32

Merjen valaki panaszkodni! - 411 ezer forint a magyar átlagkereset

Ami nettó 273.300 Ft, és ez csak a KSH januári számítása, ki tudja hogy azóta milyen magasságokba szökött a hazai átlag...

Mint írják, az átlagkeresetet az állami dolgozók béremelése húzta fel, ide tartoznak az orvosok, bírák, ügyészek és a bölcsődei dolgozók. A 411 ezres átlag 9,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Jól hangzik, igaz?

Az már más kérdés, hogy a statisztikába csak azoknak a bérét számolták bele, akik 5 fősnél nagyobb cégnél, vagy állami, önkormányzati cégek alkalmazottjaként dolgoznak teljes munkaidőben. A gyengébben fizető mikrovállalkozások fizetései így nem rontják az átlagot, de azoké sem, akiket részmunkaidőre küldtek az utóbbi időben.

A pénzügyi és biztosítási tevékenységgel foglalkozók átlegkeresete a legmagasabb, bruttó 714 ezer Ft, míg a járvány súlytotta szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén dolgozóké a legalacsonyabb, 247 ezer Ft.

A férfiak továbbra is többet keresnek átlagban a nőknél: míg előbbiek bruttó havi 447 ezerből gazdálkodnak, utóbbiaknak 375 ezer forinttal kell beérniük.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: