2021. 03. 25., csütörtök, 13:00

Ha csak kontaktja volt, nem tesztelik még a krónikus betegeket sem koronavírusra

Egy olvasónk osztotta meg velünk a történetét, miszerint egy igazolt koronavírusos beteg kontaktja volt, de ő maga mégsem került karanténba, és nem is tesztelték. Mivel krónikus betegségben szenved, elég komolyan aggódni kezdett.

Olvasónk először a koronavirus.gov.hu információs vonalát hívta fel tájékoztatást kérve, ahol elmondta, hogy krónikus betegsége van, és bár nincsenek tünetei, de párjáról kiderült: koronavírusos. Először a háziorvosához fordult, akitől azt a választ kapta, hogy tünetmentes embereket nem teszteltetnek, még akkor sem, ha krónikus betegségben szenvednek. 

Kormányinfó - Legkorábban április 12-én tudunk nyitni

Kormányinfó - Legkorábban április 12-én tudunk nyitni

Ahogy a számok alapján várható volt, továbbra sem lesznek lazítások a március elejétől érvénybe lépett szigorítások tekintetében.

A vonal túlsó felén erre helyeselt a hölgy és elmagyarázta, hogy csak abban az esetben kérhet mentőt teszteltetésre, ha vannak tünetei is. Amennyiben valaki bármilyen tünetet tapasztal magán, a háziorvos kérésére kiérkeznek a mentők, akik elvégzik a tesztet, és, ha az pozitív lesz, értesítik a járványügyi hatóságot. Ezután ők folytatják le a kontaktkutatást, és értesítik azokat, akiknek karanténba kell menniük, ám mivel ez olvasónk esetében nem így volt, így ő csak magánúton teszteltetheti magát.

Olvasónk külön kihangsúlyozta, hogy krónikus beteg, ezért aggódik, talán el is kapta már a vírust, csak még nem tud róla tünetek hiányában, ám újra elmondták neki, csak abban az esetben rendeli el a háziorvos TB alapon a tesztelést, ha jelentkeznek a tünetek, így nincs mit tenni.

Értem a folyamatot, csak magát a dolgot nem tudom megérteni, mert amíg nem lesznek tüneteim, addig akár hordozhatom is a vírust…

- méltatlankodott az olvasónk, majd közölte, hogy ragaszkodna a teszthez saját megnyugtatására és azért is, hogy ne veszélyeztessen másokat.

 

Olvasónk a párjának nyomtatott saját karanténmatricát.

Olvasónk inkább azt a megoldást választotta, hogy másnap visszatelefonált a háziorvosának és azt mondta, hogy a koronavírus tünetetit produkálja - miközben valójában még mindig tünetmentes volt. Ezután már a háziorvos el is küldte tesztre, a mentőállomáshoz, ahol a negatív gyorsteszt után mintát is vettek, majd azt elküldték a PCR- tesztre, melynek eredménye két nap múlva érkezett meg.

Koronavírus-gyorsteszt érkezik a gyógyszertárak polcaira

Koronavírus-gyorsteszt érkezik a gyógyszertárak polcaira

Képes azonosítani a csendes fertőzéseket és a már felépült betegeket is, mivel a teszt a szervezet vírusra adott válaszreakcióját mutatja ki, ellenben éppen ezért a még csak kezdődő fertőzést nem tudja kimutatni.

Mindeközben párjánál már hatodik napja mutatták ki a vírust, amikor a kormányhivatalból felhívták és közölték vele, hogy karanténban van. A hölgyet arra kérték, hogy férje adatait is diktálja be, mert ő is karanténba kerül, így olvasónk krónikus betegként kénytelen lett volna összezárva lenni koronavírusos feleségével.

 

Vélemények?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: