2021. 03. 22., Hétfő, 13:28

Szlovákiában lefújták az érettségi vizsgákat - Mi lesz nálunk az érettségivel?

via

A héten bejelentette a szlovák oktatásügyi miniszter, hogy a 2020/2021-es tanév érettségi vizsgái is elmaradnak. Na de, mi a helyzet a magyar érettségikkel?

A szlovák oktatásügyi miniszter, Branislav Gröhling egy sajtótájékoztatón jelentette be a hétfői nap folyamán, hogy Szlovákiában, úgy ahogy tavaly, most nem fogják megtartani az érettségi vizsgákat. Az Érettségi Bizonyítványokba az elmúlt két félév, valamint az év végi jegyek átlaga alapján kerül érdemjegy. A szlovák minisztérium szerint nem engedi a koronavírus, hogy biztonságosan lebonyolítsák a vizsgákat. Mindeközben a szlovák koalíciós kormány kormányfője belengette a lemondását, koalíciós válság lehet az országban.

Ezzel ellentétben, Magyarországon javában tombol a járvány, Maruzsa államtitkársága azonban kitart amellett, hogy jelenlegi formában, mint az írásbeli, mind a szóbeli vizsgák meg legyenek tartva, természetesen óvintézkedések bevezetése és betartása mellett (úgy, ahogy az tavaly is zajlott, vagyis: nyitott ablakoknál, távolságot betartva, lehetőleg maszkban kell írniuk az érettségit a diákoknak). 


Korábban beszámoltunk arról, hogy a veszprémi diákok hogyan készülnek az érettségi vizsgákra, azt itt tudjátok elolvasni:

Valamint beszámoltunk arról is, hogy az Országos Diáktanács egy javaslatcsomagot nyújtott be az államtitkárságnak, hogy az érettségi lebonyolítása igazságosabb és biztonságosabb legyen, a fontosabb információkat ezen az infografikán találjátok, tudósításunkat itt olvashatjátok:

A 2021-es érettségi vizsgadátumokról pedig itt készítettünk az Eduline beszámolója alapján egy kis összefoglalót, csak, hogy tudjátok, mire kell számítani napra pontosan:

A jelenlegi oltási tervezet szerint az érettségit lebonyolító tanárok, úgy ahogy semmilyen tanár, nem élvezhetnek prioritást foglalkozásuk szerint, így valószínűleg az érettségi időpontjára nem hogy a diákok, de még a tanárok sem lesznek beoltva.

Frissítés, 2021.03.28. (13.20): Magyarország kormánya bejelentette, hogy az iskolanyitások előtt a pedagógusok és az iskolai dolgozók számára is elérhetővé teszik a beoltás lehetőséget, prioritási csoportba kerültek, így az Érettségikre, aki kéri, be lesz oltva.

Kitartást és sok sikert kívánunk az idén érettségizőknek!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: