2021. 02. 17., szerda, 19:28

Az Országos Diáktanács javaslatot nyújtott be a 2021-es érettségivel kapcsolatban

Az Országos Diáktanács képviselői javaslatot tettek dr. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkárnak a 2021-es érettségi vizsgaidőszakával kapcsolatban.

A javaslat szövegezésében rengeteg fontos pontra tértek ki az ODT tag- és póttagjai akik remélik, hogy az államtitkárság hallgatni fog a javaslataikra. Korábban már beszámoltunk róla, hogy az érettségiző diákok a későbbiekben konzultálás nyomán, a tavaszi vizsgaidőszak előtt, találkozhatnak személyesen is felkészítő tanáraikkal, azonban rengeteg részlet tisztázatlan maradt.

Egyelőre az biztos, hogy az érettségi vizsgák meg lesznek tartva, ezúttal a szóbeli vizsgák is, azonban erről pontos rendelet nem született, jelen állás szerint azzal kell számolni, hogy minden a megszokott rendben fog haladni. 

A most beadott javaslatban a következő pontokra tér ki az ODT:

  • az oltást igénylő pedagógusok számára legyen elérhető a vakcina a vizsgát időpontjáig,
  • érjen többletpontot a fél nyelvvizsga is (tehát a csak írásbeli/szóbeli is teljes pontnak legyen elszámoltatható),
  • mindenkinek legyen újra ingyenes az érettségi (ugyanis ez csak az első alkalommal ingyenes),
  • középszinten és emeltszinten is a diákok a saját iskolájukban vizsgázzanak (ugyanis most az emeltszintű vizsgákat egy kijelölt ponton kell írni egy-egy körzetben),
  • töröljék el az 50 órás közösségi munka feltételét a felvételi rendszerből (ugyanis a lehetőségek erősen megcsappantak ennek teljesítésére).

 

 

A teljes javaslatot itt tudjátok elérni.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: