2021. 02. 09., Kedd, 13:24

Kezdik az oltást az orosz és az angol vakcinákkal, az érettségizők személyesen is konzultálhatnak tanáraikkal

via

A keddi Operatív Törzs sajtótájékoztatóján újabb részletek derültek ki, ajánlással elkezdik oltani a nem krónikus betegségben szenvedő időseket az orosz vakcinával, a 18-60 közötti krónikus betegeket pedig AstraZeneca vakcinával. Újabb adag Pfizer és Moderna oltóanyag érkezik, Maruzsa szerint pedig az érettségizők konzultáció nyomán találkozhatnak tanáraikkal.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta az Operatív Törzs tájékoztatóján, hogy elkezdik oltani a krónikus betegségben nem szenvedő időseket az orosz Szputnyik-V oltóanyaggal. Az összesen 2800 rendelkezésre álló orosz oltóanyagot 560 fővárosi háziorvos fogja 5-5 állampolgárnak ajánlani, akik eldönthetik, hogy élnek-e az oltóanyaggal. Őket nem a háziorvosok, hanem kijelölt oltóorvosok fogják oltani, ők fogják egyelőre megkapni az alkalmazási leiratot.

20400 oxfordi vakcinát pedig 2040 háziorvos fogja szétosztani egyelőre 10-10 18 és 60 évi közé eső krónikus beteg között, hiszen ők is a kiemelten veszélyeztetett kategóriába tartoznak. A háziorvosok továbbra is a Pfizer-BioNTech oltóanyagával fogják oltani az időseket, Orbán Viktor miniszterelnök szerint március közepére a regisztrált 60 éven felülieket beoltják, áprilisra pedig a védettek száma elérheti a 2 millió főt.

Eközben kiemelte Müller, hogy némi aggodalomra ad okot a legfrisebb járványügyi statisztika, valamint 24 újabb embernél mutatták ki a brit mutánsvírust, ám egyelőre Magyarországon nem tudunk a dél-afrikai és a brazil mutánsvírus jelenlétéről sem.

Ezen kívül, Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár elmondta, hogy a középiskolás felvételik rendben zajlottak, nem fertőződött meg senki. Az elmúlt évekhez képest a teljesítési szint hasonló maradt, visszaesés nem látható. Továbbra is járhatnak a gyermekek bölcsődékbe, óvodákba, valamint általános iskolákba. A középiskolás érettségire készülők számára egyelőre biztos, hogy március 1-ig marad a távoktatás, viszont kiemelendő, hogy a jövőben, a járványügyi szabályok betartása mellett, a felkészítőtanárok és az érettségire készülő diákok konzultáció nyomán találkozhatnak.

Kiderült még a sajtótájékoztatón, hogy kedden 85410 adag Pfizer, valamint csütörtökön 21600 adagnyi Moderna vakcina érkezik Magyarországra.

A koronavírus-elleni oltás ingyenes és önkéntes, regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n lehet.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: