2021. 03. 22., Hétfő, 12:41

Mutatjuk, hogyan alakulnak a heti számok az átoltással kapcsolatban

via

Szokásos heti összefoglalónk keretein belül bemutatjuk, hogyan alakul az átoltottsági ráta Magyarországon és az Unióban. Számot adunk a legfrissebb információkról, ami a vakcinabeszerzést és a vakcinaszállítmányokat illeti: a legfrissebb adatok szerint hétfőig bezárólag Magyarországon 21,42 főre jut legalább egy oltóanyag 100-ból.

Az Uniós átlag szerint 12,97 főre jut 100-ból oltás, míg a legjobban Európán belül még mindig az Egyesült Királyság áll, 43,99/100 fővel, őket követi Málta 32,42 fővel, majd Szerbia és Magyarország. Az Unión belül a második legátoltottabb ország Magyarország.

Magyarországon a legfrisebb adatok szerint 21,42 főre jut oltóanyag, míg a régión belül:

  • Ausztria: 14,26/100 fő
  • Szlovákia: 13,61/100 fő
  • Románia: 12,88/100 fő
  • Szerbia: 31,89/100 fő
  • Horvátország: 8,89/100 fő
  • Szlovénia: 13,96/100 fő

Ahogy arról előző héten írtunk, az AstraZeneca oltását továbbra is biztonságosnak ítéli az Európai Gyógyszerügynökség, hiszen a jótékony hatása jóval megelőzi az esetleges mellékhatások (vérrög-képződés egyes esetekben) kialakulását - felmérések szerint a fogamzásgátló szerek nagyobb mértékben okoznak vérrög-képződést, mint az angol-svéd fejlesztésű oltóanyag.

Egy új felmérésen belül a világsajtó felkapta a különböző oltóanyagokkal kapcsolatos összehasonlítást: nevezetesen a hatákonysági-rátákat vetik össze, ám a kutatók és a szakemberek szerint a fontos mérő az oltásokkal kapcsolatban nem csak a hatékonysági ráta, hanem valójában az a képességük, hogy a halálozást, a komoly mellékhatásokat és a kórházi ápolást megelőzik-e vagy sem: erre az összes jelenleg Magyarországon engedélyezett vakcina alkalmas. Rövid összefoglalót készített az ügyről az amerikai Vox.com csatorna, angol feliratosan, vagy automatikus fordítással itt tudjátok megnézni:

Magyarországon a legfrisebb hírek a vakcinabeszerzéssel kapcsolatban:

  • hétfőtől számítva egy héttel meghosszabították a jelenleg fennálló intézkedéseket
  • a Nemzeti Konzultáció lezárása és kiértékelése után az Operatív Törzs, valamint a kormány kidolgozza a nyitási tervet, Orbán szerint ez az átoltottsági számokhoz lesz kötve, 2,5 millió átoltott felett kezdődik meg terasznyitásokkal, 3 millió felett már a belföldi turizmus is újjáéledhet a szállodanyitásokkal - számol be az index.hu
  • Orbán szerint jó esély van arra, hogy a nyarunk már szabad lesz, júniusig elérhetjük a nyájimmunitást
  • Magyarországon engedélyezték a CanSivo (kínai) és a CoviShield (India) oltóanyagait - ezek azonos módon működnek, mint az AstraZeneca, Szputnyik-V és a Johnson&Johnson fejlesztései

A világot érintő legfrissebb hírek a koronavírussal kapcsolatban:

  • Az USA-ban nagy kavarodást okozott Dr. Fauci (kvázi egészségügyi miniszter) nyilatkozata, miszerint 2022-ig kötelezővé tenné a maszkviselést az USA-ban (szövetségi területeken), főleg Republikánus képviselők ítélik el tervezetét. Mindeközben terv előtt halad a Biden adminisztráció az átoltással kapcsolatban, 37,22 emberre jut 100-ból oltás, viszont nagyon sok az oltásellenes és a vírustagadó az Egyesült Államokban.
  • Európa-szerte tüntetéseket szerveztek az elmúlt héten, Angliában, Hollandiában, Belgiumban és Németországban is, valamint a Balkánon és a skandináv országokban.

A koronavírus-elleni oltás ingyenes és önkéntes, regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n lehet.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: