2021. 03. 09., kedd, 10:02

Engedély nélkül irtották a nádast a Balaton déli partján

A hirbalaton.hu több olvasója is jelezte, hogy múlt héten, egészen pontosan március 3-án Fonyód és Balatonfenyves között, a Huszka strandtól nem messze gyanús munkálatokat végeznek a vízben.

A hírportál felkereste a vízügyeket, akik válaszukban megerősítették, hogy nem adtak engedélyt medermunkálatokra azon a területen.

 A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság mederőre 2021. 03. 04.-én ellenőrizte a munkavégzéssel érintett területeket és azt tapasztalta, hogy a munkavégzés nem a mederkezelői hozzájárulásokban leírtak szerint történt, mederkotrás és nádasirtás nyomait látta, illetve azt, hogy a hozzájárulásban foglaltakkal ellentétben a mederben lévő munkagéppel kotrást végeztek. A helyszíni ellenőrzésen részt vett a BVRK két munkatársa is, akik a munkát leállíttatták. A kár mértékének meghatározása nem tartozik a kompetenciánkba, ez természetvédelmi hatáskör.

- írta az Országos Vízügyi Főigazgatóság levelében, melyben azt is hozzátették, hogy az illetékes vízügyi igazgatóság feljelentést tett az ügyben.
 

Markolók a Balatonban - Durván irtják a nádast Szántódnál

Markolók a Balatonban - Durván irtják a nádast Szántódnál

Többen megörökítették és tették fel a jogos kérdést az elmúlt hétvégén, hogy mit keresnek több tonnás munkagépek a balatoni nádasban Szántódnál.

Az oldalon egy felhívást is közzé tettek, amely szerint a lakosság segítségével megelőzhetőek lehetnek az illegális nádirtások:

Kérjük, ne hagyja szó nélkül, ha gyanús esetet észlel: fotózza le, és jelezze a helyszín megjelölésével a rendőrség-, a vízügyi-, illetve a környezetvédelmi hatóság felé, hogy ellenőrizni tudják szabályos, vagy jogsértő munkálatok zajlanak-e a Balaton medrében, amely állami tulajdon.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: