2020. 04. 20., hétfő, 14:03

Markolók a Balatonban - Durván irtják a nádast Szántódnál

Többen megörökítették és tették fel a jogos kérdést az elmúlt hétvégén, hogy mit keresnek több tonnás munkagépek a balatoni nádasban Szántódnál.

Többeknél kiütötte a biztosítékot a súlyos környezetkárosítás, melyet a vízben munkálkodó hatalmas gépek okoznak nádasirtás címszóval. A több telek előtti parti részt érintő munkálatokhoz komoly engedélyek kellenek, melyek után érdeklődött is a hirbalaton.hu csapata.

Nem véletlenül vannak felháborodva a lakosok, az elmúlt években több ezer négyzetméternyi nádas tűnt el Szántódon, tavaly például csak a BalaLand megvásárolt partszakaszáról tüntettek el 3742 négyzetméternyi nádast az építkezés kezdete óta. A Balatonföldvár-Szántód határán található nádastól a Szántód-Zamárdi határig terjedő szakaszon a 2015-ös adatok szerint 5819 négyzetméter tűnt el, tavaly ez a szám már 11.371 négyzetméter volt.

 

A teljes videó linkjét alább találjátok!

Egy hétvégén közzétett videó szerint pedig a nádirtás folytatódik (videó ITT), jól látsznak a munkagépek a vízben Szántódnál. Nem csoda, ha fel is tették a jelenlegi nádirtás iránt érdeklődve a kérdéseket a Veszprém Megyei Kormányhivatalnak, akik röviden csak ennyit válaszoltak:

 

Az említett partszakaszon a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltség, mint mederkezelő hozzájárulásával végeznek munkálatokat. Kérdéseivel kérjük, keresse a fönt nevezett illetékest! 
Üdvözlettel: Veszprém Megyei Kormányhivatal

 

Az engedély tehát megvan, így teljesen szabadon ritkíthatják továbbra is a területet Szántódon.

 

Vélemények?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: