2021. 02. 24., Szerda, 13:55

Így állnak Európa országai a vakcinákkal és az átoltottsággal

via

Heti összesítünk betekintést enged a legfontosabb és legfrissebb tendenciákba, ami az átoltottságot és a vakcinaügyet illeti. Jelenleg Magyarországon ötféle oltóanyaggal védik a lakosságot (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik-V és Sinopharm), a hét eleji mutatók szerint 100 főre 6,86 beoltott jut Magyarországon.

A heti tendenciák jelentős javulást mutatnak az előző heti változásokhoz képest, közel 2 ponttal növekedett a beoltottak aránya. A régióban stabilan a középmezőnyben evez Magyarország, jelenleg Ausztriában 100 főre 5,77, Szlovákiában 7, Romániában 7,32, Horvátországban 4,05, Szlovéniában pedig 6,94 beoltott jut.

Az Uniós statisztikákat elnézve, komoly kiugrás nincsen egyik ország esetében sem, az átlag 6,09 beoltott 100 főre vetítve. Mondhatni a közös vakcinaprogram azt a célkitűzését elérte, hogy nagyjából egyszerre haladjon a beoltatás az Unió területén, az egy másik kérdés, hogy a szakértők valamint az Európai Bizottság elnöke Ursula von der Leyen szerint is a tervezettnél sokkal lassabban halad az átoltás.

Emellett a nem-uniós európai országok közül az Egyesült Királyságban 27,03 az átoltottság, míg Szerbiában 14,05. Izrael (87,06) pedig szépen elhúzott a világ mellett, el is érték a nyájimmunitást. Előző hét vasárnapig Magyarországra fél millió orosz vakcinának kellett volna megérkezni, ezt az oroszok nem teljesítették, csupán az ígért mennyiség negyedét szállították le, míg a kínai Sinopharm többet állított elő, mint a szerződésben foglaltak szerint kellett volna (fél millió egységet). A magyar kormány bejelentése szerint jelenleg nincs szükség többletrendelésre, várják az Uniós vakcinaprogram boom-szerű beindulását.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint pedig március végére értesíthetik mindazokat arról, hogy mikor kapnak oltást, akik regisztráltak az előző hétig. Egyelőre annyi információt kapunk a kormányzati tájékoztatásról, hogy a friss adatok szerint már 200 ezren kapták meg a 2. adagnyi oltást is, valamint elindult a nemzeti konzultáció az újranyitásról. Az oltásra való jelentkezés ingyenes és önkéntes, a vakcinainfo.gov.hu-n lehet regisztrálni.

Nektek mi a véleményetek?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: