2021. 02. 15., hétfő, 11:42

Heti kitekintés: Így áll az átoltottság Magyarországon

Hétről-hétre beszámolót adunk arról, hogy hogyan áll az átoltottsági-ráta a koronavírus ellen. Az előző heti adatok szerint az EU-s átlag 3,77 volt, míg a magyar 4,11, az adatok azt mutatják, hogy az 100 lakosból hány rendelkezik oltással.

Előző hét szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, elismerte az Európai Parlamentben tartott beszámolójában, hogy az EU tervei mögött haladunk jóval, túl optimisták voltak, amikor a vakcinabeszerzésről, a tömeggyártásról és a szállításról gondolkodtak.

A magyar kormány ezt, a többi EU-s tagállammal együtt kritizálta, azzal a válasszal, hogy orosz és kínai vakcinákat is beszereznek. Ennek eredményéül, Magyarország az első Uniós tagállam, ahol az orosz Szputnyik-V oltóanyaggal is dolgoznak a szakemberek, már a héten a kormányzati repülőgépet indították útra, hogy 550.000 adagnyi kínai, Sinopharm típusú vakcinát szállítsanak haza. Ez a mennyiség 225.000 ember oltására lenne elegendő, amennyiben a Nemzeti Népegészségügyi Központ az átvizsgálás után engedélyezi a vakcinát.

 

Átoltottság a világban

A tendenciák folyamatosan javulnak, viszont lassan emelkedik az átoltottaknak az aránya lakosságra vetítve. Lassan 3 hónapja kezdtek el oltani az Unióban, viszont azóta kis lépésekben haladunk, ezzel szemben, az Egyesült Királyság már 22,98-as rátával bír a legfrissebb adatok szerint, míg Izraelben már 100 főből 74,43-re jut oltás. Az Uniós átlag ismét csak egy picit emelkedett, a jelenlegi állás szerint 4,79 emberre jut oltás 100 főből.

 

Európai kitekintés

A régiónkat tekintve Magyarország az átlagmezőnyben helyezkedik el, az oltás folyamata lassú, de stabil: itthon 4,8 főre jut vakcina 100 főből, ez közel megegyezik az Uniós átlaggal, de az előző heti 4,11-es mutatóhoz képest szintúgy nem nagy a kiugrás. Ha hetente 1 fővel emelkedik ez a mutató, akkor a lakosság nagyjából 3-4 hónap múlva lenne átoltva, viszont ezen a héten nem történt meg az egységnyi növekedés. A kormány tervei szerint áprilisra már 2 millió védett ember lesz az országban.

 

Grafikon a régióról

Ausztirában 4,15, Szlovákiában 5,46, Romániában 5,79, Szerbiában 13,97, Horvátországban 2,75, míg Szlovéniában 5,7 főre jut vakcina a 100-ból. Magyarországon jelenleg az Uniós beszerzések szerint Pfizer-BioNTech, Moderna és AstraZeneca vakcinákkal oltanak, míg a magyarok a Szputnyik-V-öt is használják. Amennyiben a kínai vakcina is megfelel a szigorú követelményeknek, akkor Magyarország lesz az első Uniós állam, ami engedélyezi.

 

A koronavírus-elleni oltás ingyenes és önkéntes, azok számára is, akik TB-elmaradásban vannak. Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n lehet.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: