2021. 02. 02., kedd, 11:28

Javaslatcsomaggal mentenék meg a csődhullámtól a vendéglátós szektort

Javaslatcsomagot állított össze a Magyar Gasztronómiai Egyesület, mellyel szerintük meg lehetne menteni a csőd szélére került hazai vendéglátós szektort.

A hazai vendéglátás a szakadék szélén táncol, tömegesen szűnnek meg a munkahelyek az éttermekben, szállodákban, turisztikában egyaránt. A tömeges csődhullám elkerülésének érdekében a Magyar Gasztronómiai Egyesület javaslatcsomagot dolgozott ki, melyet több budapesti étterem vezetője, de a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke is aláírt mielőtt eljuttatták azt a 24.hu számára. Az MGE szerint nagy szükség van az ágazat életben tartását célzó hatékony és átfogó programra, amely nem csak a vendéglátókat, de a beszállítókat, termelőket, vendégeket és az egész társadalmat is érinti.

A rendőrök vetettek véget a magyar vendéglátósok tüntetésének vasárnap

A rendőrök vetettek véget a magyar vendéglátósok tüntetésének vasárnap

A tömeges üzletnyitásért tüntetett körülbelül két-háromszáz ember Budapesten a Hősök terén vasárnap délben. A szervezők azt hangsúlyozták, hogy ki kell állni a vállalkozókért és a dolgozókért, „és nem szabad hagyni, hogy a kormány félelemben tartsa őket”. Kérjük vissza az életünket –...

A Magyar Gasztronómiai Egyesület konkrét ötletei a következők:

  • a működési korlátozások idején felmerülő helyiségbérleti díjak átvállalása,
  • a bértámogatások azonnali folyósítása minden hónap 10. napjáig,
  • a bértámogatás mértékének 75 százalékra emelése,
  • bértámogatás biztosítása az újranyitást követő legalább 2-3 hónapban is,
  • a korlátozások idején felhalmozódó – bevétel hiányában nem teljesített – adó- és járuléktartozások elengedése, jóváírása vagy átvezetése más adónemre,
  • a vendéglátóteraszok területfoglalási díjának elengedése 2021-ben is,
  • vendéglátó vállalkozások számára a számlával igazolt alapanyag-beszerezések kompenzálása a novemberi korlátozásokkor keletkezett károk miatt,
  • rezsitámogatási program kidolgozása 2021-re a közműszolgáltatók bevonásával,
  • legkésőbb március 1-től, de minél előbb kezdődő fokozatos megnyitás szigorú járványügyi szempontok betartásával, nemzetközi és hazai példák figyelembevételével,
  • a vállalatok által igénybe vett éttermi szolgáltatás után fizetendő extra közterhek eltörlése,
  • az elvitelre és házhoz szállítással értékesített ételek és alkoholmentes italok 5%-os áfakulcsának megtartása,
  • a Cafeteria adótartalmának csökkentése.

 

Akik pedig aláírták: 

Andrusch Péter (Alabárdos étterem), Ádám Csaba (Olimpia étterem), Auguszt Arató Auguszta (Auguszt Pavilon), Auguszt Arató Flóra (Belvárosi Auguszt), Auguszt Olga,  Bernát Dániel (Szaletly/ volt Rézkakas), Fülepi Kálmán (Kami kisvendéglője), Gerendai Károly, Haris Gergely (Haris Park), Huszár Krisztián (vietnamigulyas.hu), Juhász Gábor (Promontor/Castan Group), Kálmán Zoltán (Jardinette), Kerekes Sándor (Gléda étterem), Kovács László (elnök, Magyar Vendéglátók Ipartesülete), Mogyorósi Gábor (vietnamigulyas.hu), Molnár Tamás (elnök, MGE), Palotai Csaba (munkanélkülivé vált szakács), Szabó Dániel (Szaletly), Szalontay Tamás (Szaletly), Takács Lajos (Paulaner söröző), Vajda Pierre (szakíró), Vomberg Frigyes

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: