2021. 01. 15., péntek, 11:52

Egymillió kínai oltóanyag érkezhet Magyarországra

De csak akkor, ha az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezi az oltóanyagot.

December 26-án kezdődött meg oltóprogram Magyarországon a Pfizer-BioNTech, majd később a Moderna vakcináival. Mivel a magyar kormány úgy ítéli meg, hogy a közös uniós vakcinák túl lassan és korlátozott mennyiségben érkeznek hazánkba, ezért hónapok óta tárgyalásokat folytatnak az orosz és kínai vakcinák beszerzéséről is, így harmadikként érkezhet a kínai Sinopharm vakcina is.

Gulyás Gergely jelentette be csütörtökön, hogy a kormány meg is állapodott a Sinopharm gyártójával, minden csak azon múlik, hogy az OGYÉI milyen gyorsan engedélyezi a kínai oltóanyagot.

Bár a kínai vakcinák nem a legnépszerűbbek a jó hír, hogy közülük a jobb kínai vakcina érkezhet. A Sinopharm ugyanis nem egyenlő a másik kínai Sinovac oltóanyaggal, ami mint kiderült, csupán 50 százalékos hatékonyságú. A már itthon is alkalmazott modernebb mRNS alapú Moderna és Pfizer vakcinák teljesen más technológián alapulnak, mint a 79 százalékos kínai Sinopharm, ami az inaktivált kórokozót tartalmazza, akárcsak a régóta alkalmazott technológián alapuló veszettség vagy a Hepatitis A elleni oltások.

 

Ti mit gondoltok a kínai oltóanyagról?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: