2021. 01. 14., csütörtök, 17:13

Így áll Magyarországon a koronavírus-elleni oltás

Magyarországon tavaly december óta zajlik az átoltatás, viszont erről nem sokat tudunk, nincsenek pontos, számszerű adatok, és most sem a kormány közölte a legfrissebb adatokaat, hanem egy nemzetközi szervezet, nevezetesen az Our World in Data Organisation.

Magyarországon egyelőre az Európai Gyógyszerügynökség és vakcinaprogram által beszerzett Pfizer-BioNTech és Moderna mRNS-típusú vakcinák kerülnek szétosztásra.

2021. január 14-ig Magyarország lakosságának mindössze 1%-át oltották be, derül ki az összesítőből: 

Az adatok alapján a világátlag 0,4 vakcina/100 fő, vagyis bőven 1% alatt jár az oltás, kicsit több, mint 32,5 millió fő oltatta be eddig magát a világon. Ugyan ez az adat az Európai Unióban már a duplája, 0,8 vakcina/100 fő, összesen 3,84 millióan oltatták be magukat. Az adat kissé aggasztó olyan szempontból, hogy csak az USA-ban több, mint 10 millióan megkapták az oltást - az Egyesült Királyságban pedig már 3 millióan - amikor különben az EU-nak nagyobb a lakossága, mint az USA-nak.

 

Magyarország statisztikái viszont kifejezetten erősek az Uniós átlagot illetően. A térségben csak Szlovénia (1,42 vakcina/100 fő) előzi meg Magyarországot, de 0,2 ponttal feljebb vagyunk az uniós átlagnál, így 1,0 vakcina jut 100 főre jelen pillanatban az országunkban. Napról napra növekszik az oltási hajlandóság a kormánysajtó szerint, viszont a tájékoztatást még mindig kevésnek ítélik meg az emberek. Ezen a ponton még csak az egészségügyi dolgozóknak és a nagyobb szociális intézmény bentlakóinak, dolgozóinak érhetőek el a vakcinák.

A kormány tájékoztatása szerint az Európai Unió lassan osztja el a vakcinákat, így nem érkezik elég gyorsan az országba az oltóanyag. A mai napig nincsen hivatalosan közölt oltási terv, erre még mindig vár a magyar lakosság.

Habár nem derül ki, hogy miként tudná az egészségügyi ellátás megoldani, de Gulyás Gergely szerint Magyarország készen áll arra, hogy egy nap akár fél millió állampolgárt be tudjanak oltani. A portfolio.hu tudósítása alapján az RTL Klub birtokába jutott levelek szerint nem lesz egyszerű ezt teljesíteni, még az is kidolgozásra vár, hogy hogyan lesz 5000 új oltópont, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ tervezetében is rengeteg a kérdőjeles rész.

Vajon megtartjuk ezt az előkelő helyet és gyorsan be lesz oltatva Magyarország lakossága?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: