2020. 12. 07., hétfő, 21:33

Elindult az önkéntes igényfelmérő oldal a koronavírus-elleni vakcinák beadásáról

A hétfői napon elindult a vakcinainfo.gov.hu, az oldal, ahol a lakosság jelezheti az igényét az önkéntes beoltatással kapcsolatban.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap jelentette be, hogy hétfőtől elérhető a vakcinainfo.gov.hu. Fontos kiemelni, hogy az oldalon való regisztráció nem kötelez később senkit sem arra, hogy ténylegesen beoltassa magát, hanem egy igényfelmérés, hogy a kormány és a Tisztifőorvosi Hivatal meg tudja szervezni a vélhetően 2021-ben induló átoltási tervezetet Magyarországon - a lényeg: igényfelmérés, elhelyezés, oltópontok.

 

Aki jelentkezik regisztrációval, a legfrissebb információkkal látják el a hivatalos szervek, de nem jelent kötelező erejű beoltási kérelmet. A részvétel önkéntes és ingyenes a magyar állampolgárok számára, ám a regisztrálok sorrendje nem fog megegyezni a tényleges beadatási sorrenddel, hiszen első körben az egészségügyi dolgozók és a veszélyeztetett korosztályba tartozók kapják meg az oltást.

Az oldalon található információk alapján leszűrhetjük, hogy Magyarország 17,5 millió dózisra szerződött le nyugati vakcinagyártókkal (Pfizer, AstraZeneca), valamint tárgyal az orosz, izraeli és kínai vakcifejlesztőkkel is. A 60 éven felettiek postai úton kiküldött válaszlevélben jelezhetik oltási kérvényüket.

Fontos azonban kiemelni még, hogy virológusok és infektológusok szerint a lakosság legalább 50%-ának be kell magát oltania ahhoz, hogy hatékony legyen az átoltás.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: