2020. 11. 24., kedd, 13:27

Így állnak a világban a COVID-19 vakcinák

Általánosan elfogadott a tény: a koronavírusra a végső megoldás a vakcina. Nézzük, mik azok az oltások, amik a legelőrehaladottabb fázisban vannak jelenleg.

A BBC összesítője alapján 4 olyan vakcina van, ami a 3. fázisban, vagyis a tömegtesztelésnél jár.

 

1. Oxford University / AstraZeneca vakcina

Korábban már beszámoltunk róla, miszerint a vakcina fő előnye, hogy az idősek körében is pozitív immun-reakciót vált ki az oltás és 2-5°C között tárolható, viszont hatékonysága különböző dózisoknál 62% és 90% közé tehető. Technológia: viral vector (genetikusan módosított vírus).

A magyar állam 5 millió adagot kötött eddig le.

2. Pfizer/BioNtech vakcina

A német-amerikai fejlesztés járta be először a világsajtót, mivel a 43.500 tesztalany egyikénél sem jelentkezett komoly mellékhatás. Technológia: RNA. 90%-os hatékonyságú, viszont hátránya, hogy (-70°C) és (-80°C) között tárolható, az elosztók szerint Magyarország nem is áll készen arra, hogy biztonságosan fogadhassa és tárolhassa az oltóanyagokat. Az Európai Unió 200 millió adagot foglalt le.

3. Moderna vakcina

A tisztán amerikai fejlesztésű vakcina hasonló módon lép fel a vírus ellen, mint a Pfizer-BioNtech oltóanyaga és a vállalat szerint 94,5%-os védettségi rátával bír. Előnye, hogy hat hónapig eltartható -20°C-on, valamint a 30.000 tesztalanynál nem jelentkezett komoly mellékhatás. Az Európai Unió 80+80 millió dózist köthet le, amiből eddig az első 80 millió a biztos.

 

4. Szputnyik-V (Gamaleya)

A magyar sajtó talán ettől az oltástól a leghangosabb, hiszen az állam már 10 mintavakcinát kapott is az orosz fejlesztőktől, hogy azt bevizsgálhassák. Az Európai Unió figyelmeztetett, hogy addig ne engedélyezze a kormány és kezdesse el beadni, amíg az EMA be nem vizsgálta és nem engedélyezte. 16.000 önkéntes alany oltatta be magát, 21 nappal a beoltatás után nem jelentkezett semmilyen komoly mellékhatás. Az orosz kutatók kedvező ereményeket publikáltak: a hatákonyság 92%-osra tehető. Hasonló technológiát használ, mint az oxfordi fejlesztés, 2-5°C között tárolható.

 

5. Egyéb vakcinák

  • Janssen's vakcina: Johnson & Johnson leányvallalatának fejlesztése, tesztfázisba lép be, 30.000 tesztalannyal
  • Sinopharm: kínai fejlesztés, Kínában már 1 millió dózisban kiadták a tesztfázisban lévő anyagot

 

A legjobb belátások szerint az év végén már világszinten megkezdődhet az átoltás, ám fontos leszögezni, hogy nem kötelező senkinek se az Európai Unió állampolgáraként beoltatni magát, hiszen ez egy szabadságjog, de legalább a lakosság több, mint 50%-ának be kell, hogy oltassa magát, ha azt akarjuk, hogy társadalmilag effektív legyen az átoltatás és minden visszaálljon a régi kerékvágásba.

 

Ti be fogjátok magatokat oltatni?

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: