2020. 12. 01., kedd, 10:14

Elítélte a kaposvári bíróság a magyar kriminalisztika történetének egyik legpofátlanabb dílercsapatát

Mint arról hírt adtunk májusban, egy végtelenségig pofátlan banda 2011 óta terítette a drogot a Balaton déli partján. A bűnmegelőzési alapítvány álcájával létrejött csapat egy "BŰNMEGELŐZÉS - POLGÁRVÉDELEM" feliratú kocsival szerezte be és osztotta a marihuánát, amfetamint. A Kaposvári Törvényszék most ítélte el az egyesület vezetőjét és társait - tájékoztatott a Somogy Megyei Főügyészség hétfőn. 

 

A bűnmegelőzési egyesület 2007-ben a közbiztonság fenntartására alakult, működését önkormányzati támogatások és 1 százalékos szja-felajánlások biztosították. A szervezet járőrözést végzett és drogprevenciós előadásokat tartott iskolákban, fiatalok által gyakran látogatott helyeken, a tagjaik száma azonban a 2010-es évekre 12-ről 2-3-ra csökkent, és sem a rendőrséggel, sem a polgárőrséggel nem tartott fenn kapcsolatot.

Szijártó István, a Somogy megyei rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese tavaly úgy fogalmazott, több évtizedes rendőri pályafutása alatt még nem találkozott olyan esettel, hogy egy bűnmegelőzési egyesület drogot terjesztett volna, szavai szerint ez valószínűleg egyedülálló a magyar kriminalisztika történetében.

Rendszeresen az egyesületi kocsival terítették a füvet és a speedet

Mint azt a nyomozás kiderítette, egy budapesti és egy 46 éves Balaton-parti férfi már hosszabb ideje álltak baráti kapcsolatban, mindketten rendszeresen fogyasztottak kábítószert. 2011-től a Balaton-parti férfi rendszeresen vásárolt kereskedelminek tekinthető mennyiségű marihuánát és amfetamint budapesti társától, szállítását rendszeresen a helyi bűnmegelőzési egyesület kocsijával oldotta meg.

 

 

A kábítószerből többször adott el egy 30 éves, helyi dílernek, aki nemcsak tőle, hanem más kereskedőktől is szerzett be tiltott anyagokat. Ehhez igénybe vette egy 27 éves balatonboglári férfi segítségét is, akit háromszor bízott meg azzal, hogy Székesfehérváron és Siófokon drogot vegyen.

A nyomozó hatóság a vádlottaknál 2019 júniusában összehangolt akcióban kutatásokat tartott, kábítószereket és készpénzt foglaltak le. 

 

 

A Kaposvári Járásbíróság döntött

Az elsőfokú, nem jogerős határozat szerint a bíróság kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt három év börtönbüntetést és pénzbírságot szabott ki az egyesületi vezetőre. A törvényszék az elsőrendű vádlott négy bűntársa közül kettőt szintén letöltendő szabadságvesztéssel – hat év fegyházzal, illetve két és fél év börtönnel – sújtott, egyre másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, egyet pedig két év próbára bocsátott.

Az ügyészség a próbára bocsátott férfi kivételével minden vádlottat érintően súlyosításért fellebbezett, ezért az eljárás a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: