2020. 11. 27., Péntek, 08:41

Végre - Hamarosan rá kell írni az elektronikai eszközökre, mekkora a várható élettartamuk

A legtöbb vásárló nincs tisztában azzal, hogy egy elektronikai cikk javításakor milyen költségek merülnek fel, illetve hogy egyáltalán javítható-e a termék. Egy új Uniós határozat elejét veszi ennek, hamarosan fel kell majd tüntetni az elektronikai eszközökön, hogy várhatóan mikor kell majd először szervizbe vinni, és mennyire nehéz vagy könnyű javítani a készüléket.

Az Európai Unió által a napokban elfogadott Right to Repair (Javításhoz való jog) elnevezésű határozatnak köszönhetően az új jelölésnek tartalmaznia kell többek között

  • a termék becsült élettartamát, valamint
  • a javíthatóság mértékét.

Utóbbi egy pontrendszert jelent, amely megmutatja, egy adott skálán – például egy 10-es skálán – mennyire könnyű vagy nehéz a szerkezet javítása. 

Ez azt jelenti, hogy egy olcsóbb laptop esetében például láthatjuk majd, hogy a gyártó szerint hány éven át nem kell majd a szervizeléssel bajlódni. A jelölés segít majd eligazodni a vásárlóknak, és megóvni őket attól, hogy olyan terméket vegyenek, ami ár-érték arányban nem éri meg nekik a ráfordítást. Az uniós döntésre már nagy szükség volt, a korábbi felmérések szerint ugyanis az uniós polgárok 77 százaléka inkább megjavíttatná az elromlott eszközét, mintsem kicserélje azt.

Szerintetek hatásos lesz?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: