2020. 10. 13., kedd, 14:09

A hatóságok is közrejátszottak a tavaszi osztrák járványgóc elszabadulásában

Tavasszal írtunk róla, hogy egy osztrák síterep kocsmája lehetett az egyik első európai gócpontja a koronavírusnak, a fertőzést innen szórhatták szét Németországtól kezdve, Dánián át, egészen Izlandig.

Egy független bizottság által lefolytatott vizsgálat eredményei most azt látszanak beigazolni, hogy az osztrák hatóságoknak és az Ischgl síparadicsom vezetésének komoly felelőssége volt abban, hogy a télisport- és buliközpontban nem sikerült megakadályozni a durva járványrobbanást.

Először is, a helyi hatóságok alábecsülték a helyzet súlyosságát, és túl lassan reagáltak a koronavírus-fertőzések megjelenésére. Az első koronavírus-fertőzöttek, egy csapat izlandi síelő március 3-án jelentkeztek covidos tünetekkel, március 7-én pedig már az egyik kontaktjuk, az egyik helyi bárban dolgozó pultos tesztje lett pozitív.

Egy tiroli kocsma csaposa fertőzhette végig fél Európát

Egy tiroli kocsma csaposa fertőzhette végig fél Európát

Úgy tűnik egy osztrák síterep kocsmája lehetett az egyik első európai gócpontja a koronavírusnak, a fertőzést innen szórhatták szét Németországtól kezdve, Dánián át, egészen Izlandig.

 

A vizsgálat készítői szerint a helyi hatóságoknak már másnap, március 8-án be kellett volna zárniuk az összes szórakozóhelyet, leállítani a sílifteket, és megkezdeni a síparadicsom szervezett kiürítését.

Ehelyett az érintett bár, ahol a pultos dolgozott, csak március 9-én zárt be, a többi lokál pedig csak másnap,

a síközpont működése pedig egészen március 12-ig nem állt le.

 

Úgy tűnik Kurz kancellár totálisan elrontotta a helyzet kommunikációját, amikor a környék március 13-i karantén alá helyezésekor nem hangsúlyozta, hogy a külföldi turisták megfelelő biztonsági intézkedések mellett szabadon távozhatnak majd.

Emiatt aztán óriási pánikhangulat tört ki Ischglben, a külföldi turisták csapot-papot maguk mögött hagyva, a bérelt léceket eldobva, sokszor még síbakancsban az autóikba ültek, és elviharzottak a helyszínről.

A kezdődő újabb síszezonra általános bulizási tilalmat és kijárási korlátozásokat vezettek be a hatóságok az osztrák síközpontokban a tavaszihoz hasonló helyzetek kialakulásának megelőzésére.

 

Szerintetek meg lehetett volna akadályozni időben vagy már mindegy volt?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: