2020. 03. 26., csütörtök, 11:33

Egy tiroli kocsma csaposa fertőzhette végig fél Európát

Úgy tűnik egy osztrák síterep kocsmája lehetett az egyik első európai gócpontja a koronavírusnak, a fertőzést innen szórhatták szét Németországtól kezdve, Dánián át, egészen Izlandig.

Döbbenetes történet rajzolódik ki a dán hatóságok nyomozásából, amit azután indítottak, hogy az akkor 1400 dán koronavírusos-esetből 296 Ausztriában fertőződött meg, míg mindössze 61 fertőzést tudtak olaszországi tartózkodással összefüggésbe hozni. A dánok egy a tiroli Ischglben található kocsmáig tudták visszakövetni a COVID-19 útját, ahol az egyik pincér hosszú időn keresztül fertőzhette a vendégeket. 

 

 

Önfeledt beerpong

A dán nyomozás szerint a síterep egyik kocsmájában, a Kitzlochban sok fertőzött a beerpong nevű kocsmai játékkal múlatta az időt. Bár a játéknak sok variációja van, ebben a verzióban az emberek egy pingponglabdát lőttek ki a szájukból az ellenfél csapatának söröspoharába, amelybe ha az beleesett, meg kellett inni.

Mindeközben a bárban egy fertőzött pincér úgy szolgálta fel az italokat, hogy a tömegben egy síp folyamatos fújásával igyekezett utat vágni magának. Ez sok vendégnek annyira tetszett, hogy maguk is elkérték a fertőzött pincér sípját és maguk is belefújtak.

Vagyis a rengeteg érintkezés miatt a kocsma kiválóan alkalmas hely volt a fertőzés továbbadására.

 

 

Az egész kontinensen szétszórták a vírust

Elsőként az izlandi hatóságok jelezték március 4-én az osztrákoknak, hogy valami nagyon nincs rendben, mert több izlandi is Ausztriában kaphatta el a fertőzést. Az izlandiak annyira komolyan vették az esetet, hogy március 5-én Ischgl-t már feltették a fertőzés szempontjából magas kockázatúnak tekintett területek listájára Kína, Dél-Koreai, Olaszország és Irán mellé.

A figyelmeztetés ellenére az osztrák hatóságok nem léptek, sőt az érintett kocsma is zavartalanul üzemelhetett tovább.

A Kitzloch csaposáról március 7-én bizonyosodott be, hogy koronavírus-pozitív. Erre reagálva március 8-án a tiroli egészségügyi hatóság közleményt adott ki, amelyben azt állították, "valószínűtlen", hogy egy vendéglátóipari dolgozó ilyen sok vendéget fertőzött volna meg.

Március 10-én Tirol tartomány kormányzója, a néppárti Günther Platter, egy sajtótájékoztatón már azt mondta, hogy az aznap regisztrált mind a 16 új megbetegedés egy bárhoz és annak csaposához köthető.

 

 

Nyomozás gondatlan veszélyeztetésért

Az eddigi nyomozások szerint négy európai államban tudták visszavezetni az aktív esetek egy jelentős részét az alig 1600 lakosú Ischglhez. Izland és Dánia mellett Németországban 300, Norvégiában pedig a március 20-i állapot szerinti 1742 esetből 862-ben derült ki, hogy Ausztriában fertőződött meg.

Ichglben a bárokat és éttermeket csak március 10-én zárták be a teljes karantént március 13-án vezették csak be.

A tiroli rendőrség jelenleg nyomozást folytat fertőző betegséggel való gondatlan veszélyeztetés ügyében. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: