2020. 10. 08., Csütörtök, 10:12

A boglári Gömbkilátó is az ország 10 legcsodásabb kilátója között!

Az Aktív Magyarország pályázatot írt ki, hogy megtalálják az Év Kilátóját. A pályázat október 4-én zárult, szakmai zsűri választotta ki a közel 200 beküldött kilátó közül a 2020-as év TOP 10 kilátóját. A balatonboglári Gömbkilátó is bekerült a toplistába. Október 7-16. között lehet szavazni a kiválasztott kilátókra, az Aktív Magyarország Facebook oldalán.

XANTUS JÁNOS GÖMBKILÁTÓ – BALATONBOGLÁR

Az egyedi építményből egyedi kilátásunk nyílik hazánk legnagyobb tavára. Az északi part vonala napnyugtakor a legszebb. A brüsszeli Világkiállításra épült gömb környezete kellemes piknikre, a kalandpark pedig izgalmas időtöltésre invitál. 

GALYA KILÁTÓ – MÁTRASZENTIMRE

Az ország egyik legmagasabban álló kilátója új életre kelt, amikor 13 méterrel megmagasították. A Mátra gerince különleges látványt nyújt. Ha erre túrázunk, a kilátó a csodás panoráma mellett bivakhelyiségekkel is fogad minket.

ÍROTTKŐ KILÁTÓ – KŐSZEG

Ez a kőből épült kilátó valóságos szimbólum. A tetejéről szétnézve ugyanúgy megcsodálhatjuk Magyarországot mint a szomszédos osztrák Alpokat és a zöld Burgenlandot. Innen indul a hazánkon végigvezető Országos Kéktúra.

KISFALUDY-KILÁTÓ – BADACSONYTOMAJ

A Badacsony tetejéről a környék minden hegyében-vízében gyönyörködhetünk: tiszta időben Keszthelytől Tihanyig látszik a víztükör. A tanúhegyek neveit táblák árulják el – ha nem ismertük volna fel mi magunk az összeset.

MEGYER-HEGYI KILÁTÓ – SÁROSPATAK

A kilátóról teljes panoráma nyílik a Zempléni-hegységre és Bodrogközre. A 18 méter magas torony a lombkoronák fölé visz minket, hogy megcsodálhassuk az ország észak-keleti csücskét. 

PRÓNAY KILÁTÓ – ALSÓPETÉNY

127 lépcsőn mászhatunk fel a Romhányi-hegy tetejére épített kilátóba. Teljeskörű panoráma vár ránk, amelyet távcsővel is megcsodálhatunk, illetve a korlátokon lévő fotók alapján be is azonosíthatjuk a környék látnivalóit.

PRÉDIKÁLÓSZÉK KILÁTÓ – DÖMÖS (DUNAKANYAR)

Bár a Prédikálószék önmagában is csodálatos rálátást nyújt a Dunakanyarra, a kilátóba felmászva a Csóványosig, sőt, tiszta időben a Mátráig is elláthatunk. A kilátó kulturális ismereteket is ad át: képregény formában elevenednek meg a helyi legendák és a magyar királyok.

RANZINGER VINCE KILÁTÓ – TATABÁNYA

Egykoron bányászati akna felvonója volt, ma a Gerecse egyik legizgalmasabb kilátója. A 156 vaslépcsőn felmászva csodás kilátás nyílik a turullal, várral, hegyekkel tarkított tájra.

SASBÉRC KILÁTÓ – BUJÁK

A Cserhát hegyeit csodálhatjuk meg a különleges kőépítmény tetejéről. Bár csak időszakosan van nyitva, a túrázást akkor is megéri, ha körüljárjuk: a mesebeli toronyban ugyanúgy gyönyörködhetünk mint a körülvevő tájban, hiszen a kilátás mindenhonnan csodás.

ZENGŐ KILÁTÓ – PÉCSVÁRAD

Az idén átadott kilátóba felmászva, a Mecsek csúcsáról csodálhatjuk a Dél-Dunántúl egyik legszebb panorámáját. Tiszta időben egyik irányban a Badacsonyt, másik irányban a horvátországi Papuk-hegységet láthatjuk.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: