2020. 09. 29., Kedd, 09:02

Egy nap, amikor nem kérdés mivel kezded a napod - A kávé világnapjára ébredtünk!

Bár az éjfekete koffeines ital közkedvelt a világ minden táján, az ünnep eredetét országonként más-más dátumra datálják. A kávé napja a legtöbb országban azonban közös, mi is szeptember 29-én ünnepeljük, ám különcök mindig vannak, akárcsak az Eleven Kultúrbisztró, akik október másodikán, pénteken adóznak szenvedélyüknek. 

Néhány érdekesség a kávéról:

 

  • A kávé a víz után a világ második legnépszerűbb itala.
  • A kávé az olaj után a világ második legnagyobb értékben forgalmazott kereskedelmi terméke.
  • Az ókori arab kultúrában a nők egyetlen okkal válhattak el férjüktől, ha az pocsék kávét főzött.
  • A világ legdrágább kávéja a Black Ivory Coffee. Akár 1100 dollárba is kerülhet a kilónkénti ára (330 000 Ft)
  • Az olaszok cukorral isszák az espressot, a németek és a svájciak forró csokoládéval keverik, a mexikóiak fahéjat szórnak rá, a belgák csokidarabokat tesznek bele.
  • A marokkóiak borssal isszák, a Közel-Keleten kardamommal fogyasztják.
  • Az osztrákok a tejszínhab mellett teszik le a voksukat.
  • Egyiptomban tisztán és erősen isszák a kávét, számukra mind a tej, mind pedig a cukor elképzelhetetlen.

Ezen a napon világszerte sok kávézó ingyenesen vagy akciósan kínál a vendégeknek egy csésze kávét. 

Kaposváron az Eleven jár élen a jeles esemény ünneppé alakításában, 2018-ban az ország egyik legjobb baristája főzte náluk a kávékülönlegességeket, tavaly pedig a kaposvári Roastopus kávépörkölő megálmodója, Balázs adott betekintést az újhullámos kávék világába.  

 

8314

Idén tehát pénteken délelőtt 10 órától egészen este 18 óráig élhetitek át náluk kávé iránti rajongásotokat nem csak lélekben, de testben is. A felhozatal a legutóbbi eseményükhöz hasonlóan a gyümölcsös kávékkal ismerkedőknek kedvez a Roastopus brazil Seashell pörkölésével, valamint aktuális kínálatuk zászlóshajójával, a Starfish-el

 

 

A kávéünnepen megismerkedhettek még a helyi pörkölő kávésörével, az Ugar Brewery-vel közösen megalkotott Tiborg Deluxe-al, mely egy igazi kuriózum a piacon. Utóbbiak mellett egy meleg kávégyümölcs ital is terítékre kerül, mely valahol a kávé és a tea mezsgyéjén helyezkedik el, koffeintartalma kevesebb mint a kávéé, de ütősebb mint egy fekete tea. Természetesen lesz kávévásár is, ahol minden kapható lesz ami a Roastopus üzemben készül!

 

Boldog kávénapot mindenkinek!

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: