2020. 07. 31., Péntek, 11:10

Iszonyatosan drágultak a balatoni szállások idén nyáron

Akadt olyan Balatonszéplak-alsón található szállás amiért tavaly még 250-270 ezer forintot fizetett egy visszajáró vendég, idén már 700 ezret kértek volna tőle ugyanezért a szállásért - írja a Pénzcentrum.

Nem is vette ki a szokásos két hétre a balatoni szállást, inkább elment Horvátországba idén a pihenni vágyó férfi. De nem ez volt az egyetlen eset amelyet megemlít az oldal, egy másik alkalommal a korábban 350 ezer forintért kibérelt szállás idén már egymillióba fájt volna, így ebben az esetben inkább a nyaralás is elmaradt.

A járványhelyzet miatt a kormány is rendre azt hangsúlyozza, hogy több Balaton, kevesebb Adria, ráadásul a SZÉP-kártyára tölthető extra pénzekkel is a belföldi turizmust erősítik. Ezek miatt megnövekedett az érdeklődés a Balaton iránt, erre reagálnak emeléssel a balatoni szállásadók, hiszen aki kártyával utazik, az kevésbé árérzékeny mint az, aki zsebből, készpénzzel fizet a szolgáltatásokért, ezért a szakértők a SZÉP kártyák árfelhajtó hatását is okolják a magas árakért.

A Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke Mörk László hozzátette, hogy a drágulás általános tendencia és elég sok okra vezethető vissza, nem csak a covid a felelős ezért. Meg lehet említeni a Turizmusfejlesztési hozzájárulást, amit idén még nem kell befizetni, ám mégis már beárazták a szállásadók. Számításba kell venni a szigorú higiéniai előírásokat is, hiszen a járványhelyzet miatt a magánszállások két vendég között 1-2 napot kihagynak amíg rendesen fertőtlenítik a szobákat, amely kihagyott napokat kompenzálni akarnak az áremeléssel.

A Balatonon iszonyatos volt a drágulás - tette hozzá Mörk.

Mik a tapasztalatok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: