2020. 07. 28., kedd, 12:46

Így áll jelenleg a 2019 őszére tervezett Nostra szabadidőközpont fejlesztése

2019 őszére új szabadidős központot ígértek a hosszú évekig elhagyatottan álló városi szégyenfolt, a Nostra helyére. 2018 végén megkezdődött a bontás, mely 2019 márciusára befejeződött. Közel másfél év telt el azóta, utánajártunk hol tart most a megvalósítás.

Már az 1931-es létrejöttekor tiltakozott a város lakossága a Nostra ellen, lévén az egykori kaposvári vár helyére épült, illetve az elkészült épület is városidegennek hatott. 

 

Kaposvár vára

1950-ben silót, majd 1970-71-ben irodákat építettek ide, de több engedély nélküli bontás és ráépítés is történt az évek során. A teljes hanyatlás a rendszerváltáskor indult be, végül az önkormányzat 2015-ben kezdte el a romeltakarítást, miután a 2000-es évek elején sikerült megszereznie a területet. 

A város 2016 decemberében kötött szerződést a Nostra épületeinek és környezetének barnamezős rehabilitációjára, a bontási munkálatok befejezését 2018 végére ígérték, majd két hónapon át tartó régészeti feltárást terveztek.

 

A 2017-ben készült látványterv

Az első látványtervek 2017 közepén láttak napvilágot, a Nostra helyére történelmi tanösvényt, tematikus játszóteret, szabadtéri rendezvényteret, valamint járdákat, sétautakat álmodtak. A tervekben szerepel kerékpárpont- és szerviz, buszöblök, parkolók, esőbeálló, pihenőhely és egy elektromos töltőállomás is.

 

Nostra a bontás előtt

Az összesen 600 millió forintos szabadidőközpont célja egy új városi zöldfelület kialakítása, ezért megtörténik a növényállomány rekonstrukciója, árnyékolót, lombhullató fasort telepítenek, vízáteresztő burkolatokat építenek. Az átalakítás 11 600 m2-t érint, melyből 8577 m2 zöldterület.

 

A cél egy új városi zöldfelület kialakítása 8577 négyzetméter zöldterülettelA terület a bontás után

2019 márciusára végeztek az épületek bontásával, ezután láthattak neki a régészeti feltárásnak, mellyel május közepére végeztek, új palánkfalakat és vizesárkot találtak, a földből előkerült kincsek között voltak kerámiatöredékek, fém használati tárgyak, rézedények, ékszerek, érmék, páncélok és fegyvermaradványok is.

 

 

Bár a projekt elkészültét 2019 őszére ígértek, a feltárások végezte óta hivatalos közlemény nem érkezett a Nostra tájáról, kérdéseinkre - melyek a Deseda Campinggel kapcsolatban válasz nélkül maradtak - a következő információkat kaptuk a várostól:

A beruházás várhatóan 2021 májusára készül el. A megelőző munkálatok után a vállalkozói szerződést aláírták, a munkaterület augusztusban kapja meg a kivitelező, ezt követően kezdődik meg az építkezés.

Jelenleg így fest a terület madártávlatból:

 

Mit gondoltok, májusra valóban birtokba vehetjük a szabadidőközpontot?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: